open-navfaktor-logo
search
Cistična fibroza
Muhić: Trebalo bi već raspisati tender za nabavku lijeka Kaftrio, djeca ne smiju imati "rupu" u dobijanju terapije
Prve doze lijeka Kaftrio 18 djece od njih 25 oboljelih od cistične fibroze sa područja Federacije BiH trebali bi dobiti u naredni ponedjeljak ili utorak, potvrdila nam je Elvira Muhić, predsjednica Udruženja djece sa cističnom fibrozom u BiH.
08.12.2023. u 08:03
get url
text

Lijek, čija godišnja terapija za jednog pacijenta košta 250.000 eura, nakon višemjesečne agonije oboljele djece i njihovih roditelja, stigao je polovinom prošlog mjeseca u FBiH.

- Sve procedure su provedene i očekujem da će početkom iduće sedmice prva djeca u Sarajevu i Tuzli dobiti terapiju - dodala je Muhić.

 Elvira Muhić

Količine lijeka koje su stigle u FBiH dovoljne su za naredna tri mjeseca, a u međuvremenu Vlada FBiH trebala bi sistemski riješiti ovo pitanje, odnosno već u budžetu za 2024. godinu predvidjeti sredstva za oboljele od cistične fibroze.

- Nemamo konkretnih informacija iz Vlade FBiH, oni su ranije rekli da se ne brinemo, da će novac biti osiguran. Međutim, dok ne vidimo crno na bijelo, ne možemo biti mirni. Pošto sada lijeka ima samo za tri mjeseca, što je do početka marta iduće godine, nadam se da federalne vlasti neće kasniti sa osiguranjem novca. Ne bi bilo dobro da sada, kad djeca počnu primati lijek, u jednom trenutku "nastane rupa" u dobijanju terapije. To se jednostavno ne smije desiti. Oni bi već sada morali raspisati tender za novu nabavku lijeka jer dok se sva procedura provede, proći će dva mjeseca. Najkasnije do kraja godine, a to je još 20-ak dana, morala bi se pripremiti dokumentacija i iznaći sredstva - istakla je Muhić.

VEZANI TEKST - Nakon višemjesečne agonije: Stigao lijek Kaftrio za djecu oboljelu od cistične fibroze u FBiH

Podsjetimo, Vlada FBiH je 1. augusta odobrila dva miliona KM za Kaftrio.

Od 2020. godine lijek, koji je oboljelima nova šansa za život, u upotrebi je širom svijeta, uključujući i zemlje regije, ali i u bosanskohercegovačkom entitetu RS, gdje je pacijentima dostupan od septembra prošle godine.

Donedavno Kaftrio se koristio za liječenje djece od šeste godine života. U međuvremenu, Evropska agencija za lijekove (EMA) dozvolila je njegovu upotrebu i za djecu od dvije do šest godina, ali se sada očekuje da Federalno ministarstvo zdravstva izmijeni pravilnik i protokol i da u skladu s tim u budžetu za narednu godinu budu obuhvaćena i djeca mlađa od šest godina.

- Lijek je u međuvremenu odobren i za djecu od dvije godine života, pa sad moramo vidjeti da li će i ona biti uzeta u obzir prilikom osiguranja sredstava za 2024. godinu - kazala je Muhić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.