open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Muhko i Safet Velagić osuđeni na po šest godina zatvora za ratni zločin u Bugojnu
Vrhovni sud Federacije BiH osudio je na po šest godina zatvora Muhka i Safeta Velagića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Bugojna 1993. godine, potvrđeno je za Birn.
26.12.2022. u 14:05
get url
text

Adil Lozo, branilac Safeta Velagića, kaže kako je Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH nakon izvedenih dokaza na glavnom pretresu, koji je održan 15. novembra, utvrdilo da je njegov branjenik učestvovao u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići, nadomak Bugojna. Lozo podsjeća kako je Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH, koje je ranije razmatralo dokaze, ukinulo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom su Velagići osuđeni na sedam, odnosno šest godina zatvora – utvrdivši da ne postoji radnja koja bi se mogla dovesti u vezu s eventualnim posljedicama.

- Ja ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji već ima stajalište u identičnim slučajevima, vezano za primjenu prakse Evropskog suda za ljudska prava – iz istog suda po istom osnovu ne mogu da izlaze različiti stavovi. Već je jednom zauzet stav po tom pitanju. Mijenjaju stav da bi donijeli osuđujuću presudu - kaže Lozo za Birn te dodaje kako je njegov subjektivni osjećaj da je "izvršen pritisak na Vijeće da se donese osuđujuća presuda".

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su krajem jula 1993. godine učestvovali u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići, nadomak Bugojna. Od posljedica premlaćivanja preminuo je tada zarobljeni pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Marijo Zrno. Kantonalni sud u Novom Travniku ih je, u postupku koji je počeo u maju 2015. godine, proglasio krivima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Presuda je donesena u decembru 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.