open-navfaktor-logo
search
Tragedije
Muk u čaršiji, Breza tuguje za svojim rudarom
U posljednjih nešto više od dva mjeseca ovo je druga nesreća u RMU Breza. Jučer Alija Zazan, a Adnan Kovačević je poginuo 26. septembra također na transportnoj traci 
03.12.2019. u 22:03
get url
text

Dan poslije pogibije 44-godišnjeg rudara Alije Zazana na transportnoj traci u jami Kamenica 270 metara pod zemljom u Brezi je muk. U brezanskoj čaršiji nikome nije do razgovara, svi su u nevjerici da je jama odnijela još jedan život.  

- Ovo utječe na cijelu Brezu, pogotovo na rudare. Samo šute, zamišljeni su… Cijelu Brezu je obavila duboka tuga. Rudari su dobrog raspoloženja samo onaj dan kad je plaća, u svim ostalim more ih brige – kaže Jasmin Telalović, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Breza, i dodaje da će ova organizacija maksimalno pomoći porodici poginulog rudara, prije svega njegovoj djeci.

Duboko je udahnuo, odšutio nekoliko sekundi pa nastavio:

 - Takav je naš rudarski kruh. Na svakom koraku vreba opasnost. Jedan pogrešan okret može biti koban. Državu baš briga za rudare, sjete se nas samo kad se dese ovakve tragedije. Samo ponavljaju dajte tonu više, a mi smo bez adekvatne opreme. U jami Sretno ugalj se iskopava na primitivan način, ručno, bez ikakve mehanizacije, kao prije 30-40 godina.

U posljednjih nešto više od dva mjeseca ovo je druga nesreća u RMU Breza. Adnan Kovačević (37) je 26. septembra poginuo na glavnom transportu u jami Sretno. 

- Teško nam je… Ovo je druga nesreća sa smrtnim ishodom na transportnoj traci. Moramo preispitati šta se dešava i preduprijediti slične nesreće, uvažiti nalaze i preporuke Federalne rudarske inspekcije. Porodica je ostala bez svog stuba, troje djece bez oca… Nažalost, moramo prihvatiti surovu realnost. U posljednjih sedam godina nesreće nam se dešavaju najčešće u periodu od septembra do decembra. Ne znam je li to slučajnost. Možda je u pitanju umor, popušta koncentracija, ide se ka kraju godine – rekao je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Husić je istakao da će se rudnici u nekoj bližoj budućnosti suočiti sa novim problemom.

- Imamo prirodni odliv ljudi, odlazi se u penziju, napušta se BiH. Za tri-četiri godine će nam nedostajati radne snage u rudnicima. Rudar ne može biti svako, to su posebni ljudi, ne osjećaju strah i nosi ih samo njima svojstvena energija – podvukao je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.