open-navfaktor-logo
search
Kako do rješenja
Muke stanara zgrade u Hrasnici: Liftovi ne rade, kako će se bolesni i stari popeti na deseti sprat?
Portalu Faktora obratila se stanarka (ime i prezime poznato redakciji) stambene zgrade u Hrasnici u ulici Ejuba Sarajkića 6 u kojoj ne rade oba lifta.
05.08.2020. u 12:04
get url
text

 Radi se o zgradi od deset spratova.

- Kada je u martu mjesecu ove godine život "stao", polagali smo ispit humanosti, osjetljivosti na situaciju koja nas je sve, ni krive ni dužne, pogodila. Pali smo i na tom ispitu, kao i na brojnim ranije. Stanujem na 8. spratu zgrade koja ima ukupno 10 spratova i u kojoj radi samo jedan lift. Svakih nekoliko godina i taj jedan nam se isključi, na najčešće dva mjeseca. I tako ta dva mjeseca stari i bolesni, trudnice i invalidi penju se pješice svakodnevno do svojih domova.

Ko će snijeti pacijenta do vozila Hitne pomoći

- Nakon što su nam i ove godine prije mjesec isključili lift, pokušala sam shvatiti kako neko smije u ovakvoj epidemiološkoj situaciji isključiti lift. Pitala sam i druge i sebe, šta ako komšinici sa devetog sprata zatreba Hitna pomoć? Ko će se to pješice popeti? Kako snijeti pacijenta do vozila Hitne pomoći? Šta ako ne bude dovoljno vremena za spašavanje života. Govorila sam tada kako je naročito sada, u ovakvoj epidemiloškoj situaciji važno da lift radi...

A onda sam jutros dobila rezultat testa na COVID-19 i on je pozitivan. Tri dana već imam temperaturu, sada i zapaljenje lijevog plućnog krila. Ako mi večeras ili sutra zatreba Hitna pomoć, možete li zamisliti šta će se desiti? Znam i prihvatam da postoje moje komšije koje ne plaćaju redovno obaveze prema upravitelju, uglavnom ne zato što ne žele nego jer nemaju od čega. Znam da je lift isključen jer postoji kvar. Ali zar ne postoji način da se kreditira popravak, da se "na veresiju" nabave dijelovi potrebni za popravak? Na ovako postavljeno pitanje predstavniku OKI Upravitelja dobila sam odgovor: "Ne, nećemo popravljati lift jer vi imate koronu".

Pandemija vlada širom svijeta, u Bosni je profit ipak važniji od života. Aferim načelnicima pred općinske izbore, kompaniji kojoj redovno plaćam obaveze, ljudima bez obraza i odgovornosti. Pali smo na ispitu, opet – napisala je naša razočarana sugrađanka.

S druge strane, u firmi OKI Upravitelj imaju svoju verziju priče.

Lift se može uključiti kratko i u hitnim slučajevima

- U spomenutoj zgradi imaju dva lifta. Jedan ne radi još od rata naovamo, a drugi je isključen krajem juna jer bi njegovom upotrebom bila ugrožena sigurnost stanara. Za zamjenu pogonske mašine potrebno je 6.200 KM i to je saopćeno stanarima. Neki od njih su insistirali da se uprkos opasnosti lift pusti u upotrebu, što mi nismo htjeli učiniti jer ne možemo preuzeti odgovornost za posljedice koje mogu nastati. Upitali smo ih hoće li oni preuzeti odgovornost, dobili smo negativan odgovor.

U toku je program Kantona Sarajevo kojim bi se nabavio novi lift i u ovoj zgradi. Prema tom planu, KS bi snosio 60 posto troškova, a građani 40. Iz KS su uputili prijedlog općinama da one preuzmu 20 posto troškova, pa bi u tom slučaju građani snosili svega 20 posto. Koliko mi znamo, čeka se odgovor općina, nakon čega se raspisuje tender. OKI Upravitelj po slovu zakona ne može biti u tom poslu jer bi to bio sukob interesa – kazali su u nam u ovoj firmi.

Dok se ne desi nabavka novog ili popravka starog lifta, stanarima su ostavili mogućnost da u hitnim slučajevima mogu računati na kratkotrajnu upotrebu jednog lifta.

- Ukoliko ima neka hitna potreba za bolesne i stare, OKI Upravitelj će pozvati ovlaštenog servisera koji će polako spustiti i podići lift. To je ono što možemo učiniti u takvim situacijama – ističu iz firme OKI Upravitelj.

Pomenuta stanarka nazvala nas je još jednom i kazala kako su iz firme OKI Upravitelj zaprijetili kako će otkazati sve usluge u zgradi, zato su što su se obratli medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.