open-navfaktor-logo
search
Stanje u USK
Mulabdić: Ljudi traže Pfizer vakcine, ali je nemamo, propalo nam je oko 3.000 AstraZeneca doza
Do sada je u Unsko-sanskom kantonu (USK) vakcinisano 58.265 osoba, što je oko 22 posto od ukupnog broja stanovnika. Od toga, prvu dozu primilo je 34.738, a drugu 23.527 osoba.
19.10.2021. u 20:47
get url
text

Brojka bi vjerovatno bila i veća da USK na raspolaganju ima više Pfizer vakcina, kaže prim. dr. Zarina Mulabdić, specijalista epidemiolog i direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Zarina Mulabdić

- Kanton je do sada primio 31.090 AstraZeneca vakcina, 28.122 Pfizer doze, 4.794 Sinovac i 13.686 Sinopharm vakcina. Trenutno nema neke veliike zainteresovanosti građana za imunizaciju, osim za Pfizer vakcinu koju većinom traže svi oni koji se odluče za vakcinaciju. Nažalost nemamo je za prvu dozu, ono što ima ostavljeno je za revakcinaciju – pojašnjava Mulabdić.

Do sada je u USK COVID-19, zajedno sa migrantima, potvrđen kod 9.287 osoba, a preminulo je 539. Od početka pandemije testirano je ukupno 91.906. osoba.

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije u augustu, za deseti mjesec moglo bi se, dodaje Mulabdić, reći da je povoljan u smislu da nema daljeg pogoršanja stanja.

- Imamo pad novozaraženih, ali s druge strane mi i ne testiramo puno građana, osim što svaki dan prema Kliničkom centru u Sarajevu (KCUS) šaljemo 50 uzoraka, te još jedan broj u privatnim laboratorijama i Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Bilježimo pad sedmične incidence koja iznosi 30,01 promila. Imamo 34 hospitalizirane osobe, od toga na intenzivnoj njezi je 11 pacijenata. Što se tiče umrlih, imali smo pikove i sa osam smrtnih slučajeva, zadnjih dana bilježimo po jedan, dva, tri smrtna ishoda od posljedica COVID-19 – navodi Mulabdić.

Ističe da je do sada, zbog isteka roka trajanja, propalo oko 3.000 vakcina.

- Radi se o AstraZeneca vakcinama kojima je rok istekao u osmom mjesecu. Imamo i AstraZeneca vakcina kojima rok istječe krajem ovog mjeseca. Trenutno ih dostavljamo po domovima zdravlja, ali koliko će ih biti iskorišteno vidjet ćemo – kazala je Mulabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.