open-navfaktor-logo
search
Fondacija
Mulahmetović: U toku je proces zaštite imena Alije Izetbegovića od neovlaštene upotrebe
Pandemija COVID -19 u određenoj mjeri uticala je na realizaciju planiranih aktivnosti Fondacije "Alija Izetbegović" u prošloj godini, ali su uposlenici uložili maksimalan trud da rad Fondacije bude produktivan i da se iskoristi period godine kada su epidemiološki uslovi bili povoljni - istaknuo je za Fenu generalni sekretar Fondacije Muhamed Mulahmetović. 
09.02.2022. u 11:16
get url
text

On je podvukao da je Fondacija posebnu pažnju obratila na to da se aktivnosti realiziraju u skladu sa epidemiološkim mjerama kriznih štabova, ali i da se u najvećoj mogućoj mjeri dosegne do šire javnosti, što je postignuto uz pomoć medija, objavljivanja prenosa uživo i snimaka sa događaja na web-stranici Fondacije i društvenim mrežama.

Fondacija je, između ostalog, realizirala programe kao što su akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, prva ljetna škola u Sarajevu za djecu Srebrenice, delegacija Fondacije "Alija Izetbegović" posjetila je Bošnjake u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i Bursu u Republici Turskoj, gdje je organizirala prijem za bošnjačka nevladina udruženja toj zemlji.

Organiziran je i okrugli sto u Goraždu "Državnost Bosne i Hercegovine u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti" u saradnji sa Gradom Goražde i Gradom Sarajevo, kao i brojne druge aktivnosti.

Također je u prethodnoj godini publikovan zbornik radova sa okruglog stola "ZAVNOBIH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezultate Dejtonskog sporazuma" te bibliografija Alije Izetbegovića i bibliografija knjiga o njemu i njegovim djelima. Izdata je i knjiga "Robije Alije Izetbegovića" autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, koja je predstavljena 25. novembra u sarajevskoj Vijećnici.

Kako ističu iz Fondacije, u toku je proces zaštite imena Alije Izetbegovića od neovlaštene upotrebe.

Generalni sekretar Fondacije Muhamed Mulahmetović pojašnjava da su do sad na taj način ime Alije Izetbegovića i žig Fondacije "Alija Izetbegović" zaštićeni na području EU pri Uredu za intelektualno vlasništvo Evropske unije, dok je u toku proces zaštite imena i žiga u Republici Turskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

- Cilj ovog procesa jeste da se ime Alije Izetbegovića, kao i žig Fondacije, zaštite od neovlaštene i neodgovarajuće upotrebe, posebno kada je u pitanju korištenje imena za nazive različitih organizacija, događaja, promocija i slično. Ulazak u proces zaštite imena ukazuje na posvećenost Fondacije "Alija Izetbegović" da svome radu, kao i intelektualnom i životnom naslijeđu Alije Izetbegovića, pristupa sa ozbiljnošću i odgovornošću - kazao je za Fenu Mulahmetović.

Govoreći o planovima Fondacije za ovu godinu, on navodi da je planiran nastavak saradnje sa dijasporom, realizacija zajedničkih projekata i posjeta bh. zajednicama u regionu i zapadnoj Evropi. Također, u planu je i realizacija izložbe "Nacionalno blago Bosne i Hercegovine" čije je otvaranje planirano za Dan nezavisnosti BiH.

Od ostalih aktivosti izdvaja i rad na prevođenju i objavljivanju djela Alije Izetbegovića, promocije knjige "Robije Alije Izetbegovića" u BiH i regionu, saradnju sa partnerskim organizacijama na realizaciji događaja (Muzej "Alija Izetbegović", Fond memorijala KS, BZK "Preporod" i druge), kao i saradnja sa akademskom zajednicom, realizacija istraživanja i organizacija okruglih stolova u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Također, u planu je i rad na prikupljanju i digitalizovanju arhive koja se odnosi na Aliju Izetbegovića kao i brojne druge aktivnosti.

Fondacija "Alija Izetbegović" osnovana je u maju 2019. godine, a intezivno je počela s radom 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.