open-navfaktor-logo
search
Sindikat GRAS-a
Muminović: Sa 30 ispravnih autobusa nije moguće pokrivati 44 linije, zašto Vlada KS ne planira kupovinu vozila?
Iz sedmice u sedmicu sve je više pritužbi građana Kantona Sarajevo na rad GRAS-a. To se posebno odnosi na autobuski i minibuski saobraćaj jer su brojne linije ukinute ili vozila saobraćaju samo nekoliko puta dnevno.
19.09.2021. u 07:54
get url
text

Tako autobusi GRAS-a više ne voze u Ilijaš, a i druge brojne linije se polako gase.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, ističe da je odgovornost i na Vladi Kantona Sarajevo, koja nema u planu nabavku novih autobusa i minibuseva, te da sa 30 ispravnih autobusa nije moguće pokrivati 44 linije, koliko trenutno imaju.

- Problem autobuskog i minibuskog saobraćaja se povlači već godinama. Trolejbusi i tramvaji rade i kada ih ima manje, to ne izgleda strašno. Međutim, minibuski i autobuski saobraćaj je razasut širom kantona i kada nema vozila, to se puno osjeti. Zašto je tako, dobro znamo. Zbog blokade računa nema nabavke rezervnih dijelova i energenata, ne kupuju se minibusevi i autobusi. U planu Vlade KS nismo nigdje vidjeli da imaju namjeru da ih kupuju i to stvara sumnju da se ponovo javila opcija koja je iznad GRAS-a godinama, a to je da se taj vid saobraćaja privatizuje. Naš stav je poznat. Potrebno je da se nađe način da se nabave vozila i da se promijeni sistem naplate i subvencioniranja, kako bi GRAS mogao opstati i ne bi pravio ovolike gubitke. Već dugo trpe putnici, ali trpe i uposlenici GRAS-a – kaže Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

On ističe da je nedavno u GRAS-u ukinuta i kuhinja.

- Nemamo više kuhinju jer nije moguće nabavljati robu za hranu zbog tendera i blokade računa. Vidjet ćemo šta će direktor odlučiti, da li da se izda privatniku ili nešto drugo. Od silnih problema to ne može doći na red. Želio bih se osvrnuti i na diplome u GRAS-u o kojima se priča posljednjih dana. Nismo mi protiv toga, ali treba odmah sankcionisati one koji imaju i koji su im dali sporne diplome. Ovako se na bombastičan način stvara loša slika o GRAS-u i prave se problemi poštenim uposlenicima koji imaju diplomu i rade svoj posao. Kada građanin vidi izjavu, neće mrziti onog ko je dao diplomu ili ko je dobio, nego cijeli GRAS – mišljenja je Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.