open-navfaktor-logo
search
Predsjednice Udruženja
Munira Subašić i Šuhra Sinanović iz Haga: Oni koji žive u mržnji i lažima neka prihvate pravu istinu
Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić poručila je danas iz Haaga kako je današnja pravosnažna presuda zločincu Ratku Mladiću historijski trenutak, a presudu je komentirala i predsjednica Udruženja "Žene Podrinja - Bratunac" Šuhra Sinanović ističući kako je to mala satisfakcija i minimum pravde za žrtve, ali samo za žrtve Srebrenice.
08.06.2021. u 19:11
get url
text

- Ovo je historijski događaj. Ratko Mladić dobio je doživotnu kaznu. Nažalost, nije se potvrdilo da je odgovoran i za šest općina (Foča, Vlasenica, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš i Prijedor). Gdje god su njegova čizma i njegova vojska kročile počinjen je genocid - kazala je Subašić.

Podvukla je kako je današnja presuda poruka majkama da je pravda jednim dijelom zadovoljena, ali i poruka mladima.

- Ovo je poruka mladima da čitaju, slušaju, gledaju, da prate ove presude i grade bolje sutra. Da dođe do pomirenja i povjerenja među mladima i da oni koji žive u mržnji i u lažima prihvate pravu istinu. Istina treba svima nama, istina je naše najjače oružje - zaključila je Subašić.

I Sinanović je u Haagu prisustvovala čitanju presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstrožija kazna doživotnog zatvora.

- Mi smo dobili jednu malu satisfakciju, minimum pravde za žrtve, ali samo Srebrenice - poručila je Sinanović.

Na pitanje kako se danas osjeća, Sinanović je odgovorila da se osjeća malo tužno, nezadovoljno, ali istovremeno uzbuđeno, jer emocije su proradile.

- Osjećam se danas kao da je 11. juli 1995. godine u Srebrenici - kazala je Sinanović.

Dodala je kako su porodice žrtava očekivale da će biti potvrđena prvostepena presuda za genocid u Srebrenici. Naglasila je kako su očekivali da će Mladić biti proglašen krivim i za genocid u ostalih šest općina, no, kako je kazala to nisu dočekali.

- Gospoda govori da je bilo nekih grupa Bošnjaka, a logori su bili prepuni naših najmilijih. Neka dođu u Tomašicu, neka dođu u Prijedor da posjete mezarje, neka dođu u moj Bratunac, u Srebrenicu, ali i druge dijelove BiH pa će vidjeti koliko je ljudi nestalo i poginulo na najsvirepiji način od 1992. do 1995. godine - poručila je Sinanović.

Ratko Mladić danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.