open-navfaktor-logo
search
Porodice žrtava
Munira Subašić: Mi majke smo ponosne jer smo uspjele obilježiti mjesto genocida
Mi majke ponosne smo da smo uspjele obilježiti mjesto genocida i zločina, bijelim nišanima smo ispisale historiju. Svaki nišan govori o sebi, svaki nišan ima svoju priča. Ne postoji ni jedna gumica koja može izbrisati ovo što se nama desilo - kazala je danas Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, u specijalnom programu RTV BIR, koji se realizuje uživo iz Potočara.
11.07.2023. u 10:25
get url
text

VEZANI TEKST - U nekoliko dana zvjerski pobili 8.372 Srebreničana: 700 godina zatvora za zločince je premalo

Subašić je ovom prilikom govorila o borbi za istinu i pravdu, koju majke vode kroz sve ove godine.

- Svaki čovjek ima pravo na svoje obilježje kad umre, onaj koji se ne pronađe, neće biti zabilježen da je živio. Zato se mi borimo da se istina zna, da naše majke imaju mezar na koji će otići. Ja sam majka koja je ukopala sina ovdje, s najmanje dijelova tijela, kako bi bila primjer drugim majkama da to urade. Imam ovdje u Memorijalnom centru nišan, upisalo se da je moj Nerko rođen u Srebrenici. Često odem, zagrlim njegov nišan, ispričam se s njim. Žao mi je majki koje neće imati tu priliku - kazala je ona.

Također, podsjetila je na nedavni sastanak koje su majke imale sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Gutteresem, kazavši da su u planu mnogi projekti kojim će se doprinijeti istini o genocidu.

- Tražile smo da se napravi jedna spomen soba, kao što imaju Jevreji, koja će biti posvećena Srebrenici i u kojoj će se naći sve stvari s kojima smo se mi borile kako bi pravdu dokazale i kako bi ona bila zadovoljena. Tražili smo jednu stolicu za genocid. Na državnom nivou tražile smo da se formira fond da, kada nas ne bude, mladi mogu praviti konferencije, kako se ne bi zaboravilo šta se desilo ovdje, da prave memorijale. Sredstva bi služila i za dženaze i sahrane za porodice koje ne mogu to finasirati, jer dok traje vijeka i svijeta trajat će iskopavanje. Ovo se ne završava ove ili iduće godine jer oni koji su činili zločin neće da progovore o masovnim grobnicama - istakla je Subašić.

Iako je na kamenim pločama u Memorijalnom centru uklesan broj o 8.372 žrtava genocida, Subašić kaže da je taj broj daleko veći, te da je po evidenciji udruženja porodica ubijeno 10.701 osoba.

- Na kamenu piše brojka 8372, koju je usvojila komisija koju je formirao visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ta brojka je navedena da je u peridu od 10. do 19. jula ubijenih, ali po našoj bazi podataka radi se o 10.701 ubijenoj osobi - navela je Subašić.

(Foto: Ajdin Cocalić)

Kazala je da je u planu porodica žrtava da se napravi stub časti i stub srama.

- Na stub srama stavit ćemo imena svih onih koji su negirali genocide, koji su pomogli da se genocid desi, koji su učestvovali u genocidu. Već su tu imena dva visoka predstavnika koji će biti stavljena na stub srama. Također, ima tu i imena domaćih osoba. Na stubu časti bit će oni koji su pomogli da se dođe do istine, koji su zaustavljali zločine. Plan nam je i da u jednom ćošku Memorijalnog centra napravimo jedan nišan, da poslije 30 godina ispišemo imena onih koji nisu pronađeni. Na njemu će pisati njihovo ime i prezime i pisat će da nisu pronađeni, ali da se zabilježi da su živjeli. Nadam se da će biti džamija blizu našeg centra. To su moje želje i da rahat odem na bolji i pravedniji svijet - kazala je ona.

Subašić je ukazala na važnost presude "Stanišić i Simatović", kojoj je presuđeno učešće Srbije u agresiji na BiH. 

- Posljednja presuda je od historijske važnosti, kako je rekao glavni tužilac "više nikada niko više ne može reći da je u BiH građanski rat ili konflikt, nego da je bila agresija od strane Srbije i Hrvatske". Zar se moglo bolje završiti? Nije. Majke su te koje smo jasno i glasno govorile šta se desilo i borile se za tu pravdu - kazala je Subašić. 

Ukazala je i na činjenicu da još uvijek nije podignuta ni jedna optužnica za negiranje genocida, naglasivši da je to sramota.

- Nažalost, Sud BiH je više politički sud, nego pravni sud. Veliki broj sudija je podobnih jer su njih postavljale stranke. Kad budu otišli podobni, a došli sposobni, onda će biti pravde za sve majke koje traže pravdu - kazala je Subašić.

Poručila je da će "uprkos onima koji rade protiv Bosne i Hercegovine, ova zemlja koja je preživjela genocid, preživjeti sve napade".

- Bosne i Bošnjaka će biti, kako god to ko mislio - poručila je Subašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.