open-navfaktor-logo
search
Majke Srebrenice
Munira Subašić pisala Baerbock: Neka Schmidt nastavi raditi po međunarodnom pravu i zakonima
Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", pozvala je ministricu vanjskih poslova Njemačke Annalenu Baerbock da se založi kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nastavio "raditi po međunarodnom pravu, zakonima, ali i po savjesti i politici" koju Baerbock predstavlja i vodi ispred SR Njemačke.
25.07.2022. u 09:05
get url
text

Subašić je odgovorila na pismo koje joj je uputila njemačka ministrica, te između ostalog zahvalila nazvavši ga jednim od najljepših i najosjećajnijih pisama upućenih majkama.

- Prije nekoliko dana mi, majke smo nizom manifestacija obilježile 27 godina od počinjenog genocida i kroz projekat 'Majčina marama' pokrenule smo svjetske aktivnosti na međusobnoj solidarnosti i razumijevanju nas žena. Nizozemska ministrica odbrane je, nakon našeg razgovora, 11. jula 2022.u Srebrenici, uputila izvinjenje ispred nizozemske vlade i hoću da vjerujem da je njeno obraćanje i izvinjenje jedna nova svjetska historijska stranica koju smo mi žene pokrenule - napisala je Subašić.

Navela je kako očekuje i da Srbija uputi izvinjenje i prizna genocid, odnosno prizna presude dva suda Ujedinjenih nacija - Suda za bivšu Jugoslaviju i Suda pravde u Den Hagu.

- Put pomirenja je u utvrđivanju i priznanju istine i od toga nećemo odustati, ali nećemo odustati i da se borimo da naša i djeca cijelog svijeta žive u boljem i pravednijem društvu - poručila je Subašić.

Dodala je kako je ohrabrena istupom Baerbock u Bundestagu kada je govorila o majkama i jasno rekla da SR Njemačka podržava BiH.

- To nas ohrabruje da nastavimo i dalje tragati za istinom i pravdom, da se borimo za svakog ko želi prosperitetnu i bolju državu BiH - kazala je Subašić.

Dodala je kako je Schmidt, visoki predstavnik u BiH, predložen i podržan od prethodne njemačke vlade i da ga majke doživljavaju kao predstavnika SR Njemačke koji provodi njemačku politiku.

- Gospodin Schmidt je do sada podržavao našu borbu za istinu i pravdu, nasljeđe UN sudova kojima je utvrđen genocid i hoćemo da vjerujemo da će tako i nastaviti na čemu smo mu zahvalne. Znamo da nikome nije lahko donositi odluke, a pogotovo visokom predstavniku u BiH. Molimo Vas, ministrice da se založite da Vaš i naš visoki predstavnik i dalje radi po međunarodnom pravu, zakonima, ali i po savjesti i politici koju Vi predstavljate i vodite ispred SR Njemačke. To je politika podrške za BiH u kojoj se svi koji vole BiH trebaju osjećati dobrodošlo - kazala je Subašić.

Dodala je kako ukoliko Schimdt bude poštovao i slijedio politiku SR Njemačke i akcije Baerbock kao ministrice, "onda je izgledna bolja budućnost svih nas bez obzira na naciju, vjeru, rasu i opredjeljenje".

Subašić je ministricu pozvala u posjetu Srebrenici i poželjela joj uspjeh u budućem radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.