open-navfaktor-logo
search
Planirani za jutros
MUP KS našao izgovor da ne dozvoli Forumu mladih Kruga 99 proteste protiv Plenkovića i Von der Leyen
Forum mladih Kruga 99 planirao je jutros u 8.30 sati održati proteste i uputiti poruke premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću ispisane na transparentima, ali za to nisu dobili odobrenje MUP-a Kantona Sarajevo, kazao je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.
23.01.2024. u 10:01
get url
text

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu

Dodao je da su iz Foruma mladih u subotu otišli u sarajevski MUP sa zahtjevom za održavanje protesta, ali im je rečeno da im ne mogu dati odobrenje jer zahtjev nisu podnijeli u roku od tri dana uoči planiranog okupljanja?!

Mladi Kruga 99 planirali su s transparentima, između ostalog, "Priznajte granice BiH" i "Priznajte UZP i posljedice UZP-a", stati nasuprot zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i poslati poruke Plenkoviću kada bude dolazio. 

Umjesto toga Forum mladih je uputio saopćenje i poruke Plenkoviću, ali i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, koji su zajedno s nizozemskim premijerom Markom Rutteom stigli u posjetu BiH. 

- Forum mladih Kruga 99 smatra da Bosna i Hercegovina u zatečenom stanju, kako političkom, tako i u sveopćem, nije spremna za ulazak u Evropsku uniju, nadasve, jasno osuđuje bilo kakvo nametanje istog. Dakako, Forum mladih Kruga 99 ne nastupa euroskeptično, ali smatra da je proces euroatlantskih integracija krucijalan za demokratsku transformaciju Bosne i Hercegovine. Trenutna politička struktura Bosne i Hercegovine, sa etnopolis modelom uređenja i zaleđivanjem corpus separatuma, nespremna je za pristupanje ulasku u EU. Krucijalno je provesti ustavne reforme kako bi Bosna i Hercegovina bila u standardiziranoj formi evropskih država, a ne prema modelu koji se bazira na formu corpus separatuma.

Ukoliko bi Bosna i Hercegovina u ovakvim okolnostima pristupila Evropskoj uniji, svojevrsno bi postala kolonija pod rukovodstvom susjednih političkih centara – Beograda i Zagreba. Izražavamo zabrinutost u vezi umiješanosti susjednih država u interne politike Bosne i Hercegovine te u krajnje nepoštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta kao i nezavisnosti, ponašajući se kao da je Bosna i Hercegovina njihova kolonija. Prema tome, Evropska Unija bi trebala provesti mjere standardizacije države Bosne i Hercegovine, kako bi se očuvala nezavisnost BiH te smanjio utjecaj susjednih zemalja unutar njenih granica.

Naša namjera da održimo proteste pred dolazak delegacije, neće se realizirati iz formalnih razloga (rok za prijavu kod MUP-a), ali nas to ne sprečava da objavimo zahtjeve:

SAMO DEMOKRATSKA I GRAĐANSKA BIH U EU!
Plenkoviću: PRIZNAJTE UZP i posljedice UZP-a!
Plenkoviću: PRIZNAJTE GRANICE BIH!
Plenkoviću: PRIZNAJTE IZLAZ NA OTVORENO MORE!
BIH NIJE HRVATSKA KOLONIJA! A NI SRBIJANSKA!
Plenkoviću: ČISTOJ DUŠI NE TREBA PARFEM!
MADAM GENOCID, STOP IZREALIZACIJI BOSNE!
MADAM GENOCIDE, STOP THE ISRAELIZATION OF BOSNIA! - saopćeno je iz Foruma mladih Kruga 99. 

Inače, Plenković se nije pojavio na susretu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, čime je izazvao diplomatski skandal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.