open-navfaktor-logo
search
Sa pratećom opremom
MUP KS objavio tender za nabavku helikoptera vrijedan 32,4 miliona KM
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavilo je tender za nabavku helikoptera sa pratećom opremom.
12.12.2022. u 19:11
get url
text

Procijenjena vrijednost nabavke je 27,7 miliona KM bez PDV-a, odnosno 32,4 miliona KM sa PDV-om.

- Helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter (Large Rotorcraft), opremljen sa dva turbovratilna motora, zadovoljava kategorije A i B prema certifikacijskim specifikacijama EASA, i mora posjedovati Tipski certifikat EASA-e. Helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano vrijeme da je svaka od komponenti pogonske grupe i svaka od komponenti konstrukcija i opreme helikoptera proizvedena 01. jula 2022. ili kasnije - navodi se u tenderskoj dokumentaciji u kojoj je precizno i ​​detaljno opisana svaka stavka. 

Zbog profesionalnog, efikasnog i kvalitetnog rada policije, au interesu građana, neophodna je nabavka višenamjenskog helikoptera, rekao je ranije ministar Admir Katica.

Helikopter će služiti za specijalne policijske zadatke koji se često izvode i realizuju na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima.

- Također, prevoz bolesnih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim ili drugim nesrećama najuspješnije obavlja helikopterom, kao iu slučajevima spašavanja bh. građana prilikom poplava, požara i drugih događaja koji mogu nastati kao posljedica elementarnih nepogoda. Helikopter će se koristiti i za sve vrste izviđanja iz zraka - naglasio je Katica.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo dala je još prošle godine saglasnost na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice kojima je planirano da se kupovina helikoptera obavi putem kreditnih sredstava.

Na sjednici održanoj 20.10.2022. godine, Vlada KS donijela je zaključak kojim se odobrava preraspodjela sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu u iznosu od 12.589.000 KM. Od toga je 500.000 KM raspoređeno za uspostavu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršiće se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade, odnosno osam osoba, objavila je Akta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.