open-navfaktor-logo
search
Zaštitta sigurnosti
MUP KS pooštrio kontrole: Od počinioca težih prekršaja oduzet će se vozilo, čak i ako vozač nije vlasnik
S ciljem zaštite javne sigurnosti, čuvanja života i zdravlja građana, kao i poboljšanja sigurnosti učesnika u saobraćaju na području Kantona Sarajevo, pripadnici policije MUP-a Kantona Sarajevo će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu vozača i vozila, sa posebnim akcentom na pronalazak i kontrolu višestrukih povratnika u vršenju težih prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, saopćio je danas MUP KS.
22.12.2021. u 15:47
get url
text

Prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, vozač koji bude zatečen u vršenju najtežih oblika prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u Bosni i Hercegovini će se sankcionisati u skladu sa zakonom, a uz saglasnost, odnosno, odobrenje dežurnog sudije za prekršaje Općinskog suda u Sarajevu, motorno vozilo kojim budu zatečen u vršenju prekršaja bit će privremeno oduzeto.

Također, protiv vozača koji bude zatečen u vršenju težeg prekršaja kojim se ugrožava javna sigurnost i sigurnost u saobraćaju (enormna prekoračenja brzine, vožnja pod dejstvom alkohola u znatno većoj količini od dozvoljene i sl.) će biti preduzete mjere na privremenom oduzimanju vozila kojim se čini prekršaj, bez obzira da li je povratnik u vršenju prekršaja, a kako bi se spriječilo dalje činjenje istovrsnih težih prekršaja.

Nadležne organizacione jedinice Uprave policije će u zakonom propisanom roku Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka i utvrđivanje odgovornosti za počinjene prekršaje protiv vozača koji budu zatečeni u činjenju navedenih prekršaja, a privremeno oduzeta vozila će biti deponovana do konačne odluke Suda, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Kako je kazao glasnogovornik Uprave policije MUP-a KS Mirza Hadžiabdić, tokom protekle sedmice policajci Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz prethodnu saglasnost dežurnog sudije za prekršaje Općinskog suda u Sarajevu, privremeno su oduzeli šest vozila od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja u saobraćaju.

Protiv vozača ovih vozila bit će preduzete zakonom propisane mjere u pogledu podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

- Napominjemo da se, shodno odredbi člana 31. stav 2. Zakona o prekršajima FBiH, predmeti sa kojim se čine prekršaji, u ovom slučaju vozila, mogu oduzeti i kada nisu vlasništvo okrivljenog, ako je to neophodno radi zaštite interesa opće sigurnosti, čuvanja života i zdravlja ljudi, sigurnosti robnog prometa ili razloga javnoga morala, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom. Stoga apelujemo na vlasnike vozila da vode računa o tome kome povjeravaju svoje vozilo, odnosno, kome vozilo daju na upravljanje - kazao je Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.