open-navfaktor-logo
search
Zvanična potvrda
MUP KS: Savez samostalnih sindikata BiH imao je dozvolu za protest "Dokle više"
Zlatko Hurtić, savjetnik premijera FBiH, u reakciji na protestnu šetnju "Dokle više" održanu u ponedjeljak kazao je kako Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), nije mogao dobiti dozvolu za proteste.
28.07.2020. u 19:02
get url
text

VEZANI TEKST - Hurtić: Na protestnoj šetnji bilo je 78 ljudi, od toga 50 iz Šatorovićevog okruženja, kuharice, sekretarice...

Hurtić je ustvrdio da je Šatorovićev zahtjev za održavanje protesta odbijen u MUP-u Kantona Sarajevo jer, prema njegovim riječima, nije legalni i legitimni predsjednik Sindikata. Pored toga Hurtić je dodao kako je onda Šatoroviću preostalo samo da organizuje protestnu šetnju. Želeći pojašnjenje kontaktirali smo MUP KS iz kojeg su nam odgovorili na sljedeći način:

- Uprava policije MUP-a KS nije zabranila najavljeno mirno okupljanje Saveza samostalnih sindikata BiH. Dvadesetog jula Uprava policije MUP-a KS zaprimila je prijavu javnog okupljanja - skupa, podnesenu od strane pravnog lica Saveza samostalnih sindikata BiH čiji je sadržaj u skladu sa članom 11. Zakona o javnom okupljanju, kao i sa prilozima potrebnim za održavanje predmetnog okupljanja - skupa, koji su također u skladu sa odredbama spomenutog zakona. Nije tačno da je SSSBiH preostalo samo da organizuje protestnu šetnju. U vrijeme najave, kao i samog održavanja predmetnog skupa, na snazi je bila Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kojom je na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ne više od 100 osoba, po kojoj je i postupljeno – saopćeno nam je u MUP-u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.