open-navfaktor-logo
search
Pojačane aktivnosti
MUP KS se oglasio o najavljenom obilježavanju 9. januara u Lukavici i pozivu boračkih udruženja
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost, a u vezi sa predstojećim obilježavanjem neustavnog "Dana RS-a" u Lukavici. 
05.01.2023. u 13:23
get url
text

- U svjetlu informacija koje su se pojavile u javnom prostoru posljednjih nekoliko dana, a koje su izazvale pažnju i određenu zabrinutost građana u Kantonu Sarajevo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo javnost obavještava o sljedećem:

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, kontinuirano poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na najavljene aktivnosti na području Istočnog Sarajeva na dan 9. januar 2023. godine, a povodom kojih su pojedina udruženja uputila javne zahtjeve prema Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo za "postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji", policijski komesar održao je stručni kolegij s policijskim rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije, te je donijet zaključak da će policija Kantona Sarajevo poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite dostignutog nivoa stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, kroz, između ostalog, intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo - navode u saopćenju.

VEZANI TEKST - Povodom 9. januara: Boračka udruženja pozivaju policiju KS da postavi kontrolne punktove ili će...

Iz policije apeluju na predstavnike i članove pojedinih udruženja i organizacija da sve svoje eventualno planirane aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, te da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca.

- Istovremeno, apelujemo i na druge organe i institucije u Bosni i Hercegovini da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja štite ustavno-pravni poredak, te istraže i procesiraju sve pojedince koji svojim djelovanjem izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Građane i posjetioce Kantona Sarajevo molimo za saradnju sa policijom, pozivamo ih da nadležnim policijskim upravama prijave svaki vid eventualnog protivpravnog ponašanja, te da se suzdrže od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije koje imaju za cilj narušavanje javnog reda i mira i opće sigurnosti na području našeg kantona.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u okvirima svojih nadležnosti - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.