open-navfaktor-logo
search
Podrška
MUP Republike Turske donirao SIPA-i policijske uniforme
U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak je izvršena zvanična primopredaja donacije Ministarstva unutrašnih poslova Turske SIPA-i.
18.06.2020. u 13:20
get url
text

Donaciju čini policijska oprema, odnosno taktičke uniforme koje će koristiti policijski službenici SIPA-e.

Svečanosti primopredaje u SIPA-i prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, a donaciju je formalno preuzeo zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Nakon primopredaje održan je i sastanak Kneževića i ambasadora Koca.

Zamjenik direktora SIPA-e istakao je kako je jačanje materijalno-tehničkih i kadrovskih kapciteta SIPA-e jedan od njegovih prioriteta, zbog čega ga posebno raduje donacija MUP-a Turske. Zahvalio je MUP-u Turske naglasivši da će donirana oprema biti raspoređena u skladu s potrebama SIPA-e.

Ambasador Koc je tokom sastanka kazao kako ambasada Republike Turske u BiH stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazvima današnjice te da je SIPA ozbiljan partner u borbi protiv najsložnijih oblika kriminala.

Koc je nakon sastanka kazao novinaru AA kako je najbolji pokazatelj odnosa između Turske i BiH zapravo pristup i politika Turske u kontekstu stabilnosti i integriteta BiH.

- Jedna od oblasti saradnje svakako je sigurnost i saradnja na tom polju. Saradnja i sastanci predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Turske i Ministarstva sigurnosti BiH se nastavljaju. Danas smo imali i svečanu predaju uniformi SIPA-i koje su stigle iz Turske. Našoj strani je ranije upućen zahtjev u vezi pomoći SIPA-i i naše ministarstvo je na to pozitivno odgovorilo - kazao je Koc, dodajući kako je vrlo značajna prisutnost jedne ovakve saradnje i solidarnosti u vremenu pandemije koronavirusa.

Koc je dodao kako je tokom sastanka s Kneževićem potvrđeno kako će ovakav vid saradnje biti nastavljen, od edukacije osoblja do borbe protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.