open-navfaktor-logo
search
Prekoračio ovlaštenja
MUP RS-a dao otkaz bivšem načelniku Nedeljku Luburi, osumnjičenom za više krivičnih djela
Disciplinska komisija Odjeljenja za prvostepeni disciplinski postupak MUP-a RS-a okončala je prvostepeni postupak protiv bivšeg inspektora i načelnika odjeljenja u MUP-u RS-a Nedeljka Lubure i donesena je odluka o prekidu radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti i to - zloupotrebe ili prekoračenje ovlaštenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušavanja ugled MUP-a.
19.04.2023. u 11:57
get url
text

Lubura je uhapšen 11. avgusta prošle godine u Banjoj Luci zbog sumnje da je počinio krivična djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nakon čega je i suspendovan.

Uhapšen je u akciji u okviru predmeta "Trn", zajedno sa Banjalučaninom Bojanom Roguljićem, a nakon desetak dana provedenih u pritvoru, Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku da se puste na slobodu.

Roguljić je sin banjalučkog bizinismena Slavka Roguljića u čijem su vlasništvu restorani Jezero i Bomi u naselju Trn gdje je 11. avgusta obavljen pretres, dok je Lubura bio načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u MUP-a RS-a.

Nakon hapšenja su iz Tužilaštva BiH, koje je rukovodilo akcijom, saopćili da su njih dvojica osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje osoba, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se,  osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane  međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju - istakli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Lubura je dugi niz godina bi na visokim pozicijama u policiji RS-a. Bio je načelnik Sektora kriminalističke policije nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti, odnosno današnje Policijske uprave Banja Luka, a nakon toga je prešao u sjedište MUP-a i bio načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstemizma.

U januaru 2019. godine rješenjem tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, čiji je inače bivši zet, smijenjen je sa ove pozicije, zajedno sa tadašnjim načelnikom Uprave za organizovani kriminal Darkom Ilićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.