open-navfaktor-logo
search
Reakcija
MUP RS o današnjem okupljanju novinara u Banjoj Luci: Pritisak na rad pravosudnih organa
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oglasilo se danas o okupljanju novinara u Banjoj Luci zbog policijskog ponašanja prema novinaru i urednicima Blica i Srpskainfo. 
25.02.2023. u 14:12
get url
text

Novinar Nikola Morača, urednik dnevnog lista Blic Siniša Trkulja i urednik portala Srpskainfo Boris Lakić saslušani su u svojstvu osumnjičenih zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Istraga se vodi povodom tekstova čiji je autor Morača, a koji se odnose na krivično djelo silovanje koje je prije nekoliko dana prijavljeno u Banjaluci.

Iz MUP-a RS navode da okupljanje predstavnika medija ispred Policijske uprave Banja Luka predstalja "još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa".

- Izvrtanjem činjenice da brane prava novinara, svjesno ignorišu da se istraga vodi po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka protiv N.N. službenog lica i tri predstavnika jednog medija zbog krivičnog djela povreda tajnosti postupka. Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno, N.M. sumnjiči da je napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio krivično djelo - saopćeno je iz MUP-a RS. 

Ocjenjuju da ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno svaki novinar je kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte, a sve preporuke i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumijeva i moralnu odgovornost koju za svoje djelovanje preuzimaju svi medijski radnici. 

- U ovom slučaju niko od predstavnika medija ne postavlja pitanje zaštite žrtve u tekstu čiji je imenovani pisao, niti zašto je redakcija već obrisala isti iz digitalnog izdanja. Pozivamo predstavnike medija, čiji rad uvažavamo i poštujemo na smirenost i da puste institucije da rade svoj posao - stoji u policijskom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.