open-navfaktor-logo
search
Došli taksijem u Karuše
MUP ZDK: Zbog ispisivanja grafita o Mladiću uhapšeni 18-godišnjaci, terete se za izazivanje međunacionalne mržnje
Dvojica muškaraca iz Doboja koji su uhapšeni sinoć, nakon što su u mjestu Karuše u općini Doboj Jug ispisivali grafite s imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, terete se za izazivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, saopćio je jutros MUP Zeničko-dobojskog kantona.  
10.01.2024. u 12:16
get url
text

VEZANI TEKST - MUP ZDK: Dvojac iz RS-a uhapšen zbog nacionalističkih grafita, obaviješteno Tužilaštvo BiH

Prema informacijama iz MUP-a ZDK, uhapšeni su L. D. i A. N., obojica rođena 2005. godine, iz Doboja. 

Kako smo sinoć objavili, oni su taksi vozilom došli iz Doboja na područje Doboj Juga, kupili sprejeve za ispisivanje grafita, nakon čega su na autobuskom stajalištu u tom mjestu napisali "Ratko Mladić". U tome ih je zatekao jedan mještanin, koji ih je zadržao do dolaska policije. 

Nakon što su ih uhapsili pripadnici Policijske stanice Doboj Jug, zadržani su u službenim policijskim prostorijama.

- Prilikom pregleda kod njih je pronađeno šest akrilnih lakova u spreju kojim su ispisani sporni grafiti, a za koje je utvrđeno da su ih kupili neposredno prije izvršenja krivičnog djela, odnosno ispisivanja grafita, u prodajnom objektu koji se nalazi naspram autobuskog stajališta - naveli su iz MUP-a ZDK.

O svemu je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim nalozima i uputama se postupalo u ovom predmetu.

- Nad licima je zavedena kriminalistička obrada, te će ista biti ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret. Izvršen je uviđaj od uviđajne ekipe Policijske stanice Doboj Jug, a nakon izvršene kriminalističke obrade i ispitivanja osumnjičenih, te prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv L. D. i A. N. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH - naveli su iz MUP-a ZDK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.