open-navfaktor-logo
search
Protestna šetnja
Muriz Memić pročitao zahtjeve, očekuje da će Tužilaštvo na čelu s Gordanom Tadić završiti istragu
Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić, obratio se prisutnim na protestima "Pravda za Dženana", pročitao je zahtjeve, čime je skup okončan, ali će se prisutni na Memićev poziv prošetati do Trga Bosne i Hercegovine. 
11.09.2021. u 15:18
get url
text

- Hvala vam što vidim BiH ujedinjenu. Svi znate da se borimo 5,5 godina. I vidite da smo spremni da tražimo pravdu na ulici, što bi država trebala da uradi. Došlo je dvadesetak autobusa iz svih krajeva. Svi ste došli u pravom smjeru. Ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru u njemu su policajci, vještaci, tužioci, doktori. Doći ćemo mi do ubica, imamo i snage i pameti, ali moraju iz pravosudnih institucija da odu tužioci, policajci, vještaci. Ne odustajemo i nikada nećemo odustati. Vrhovni sud je sve rekao. Oni su čekali tu presudu. Sabina Sarajlija imala je hiljadu prilika da se vrati na pravi put. Igraju se sa pravosuđem. Ima i časnih ljudi. Ovo današnje okupljanje ne može da prođe tek tako. Oni moraju da osjete snagu ovog naroda, moraju da znaju da smo se probudili - kazao je Muriz Memić.

VEZANI TEKST - Poruke sa skupa podrške Memiću i Dragičeviću: Reis nazvan matičarem, spominjan direktor OSA-e, ostavke...

Pitao je prisutne ima li iko od prisutnih da vjeruje Sabini Sarajliji, VSTV-u, kazavši da oni postavljaju i razrješavaju i tužioce i sudije.

- Državno tužilaštvo na čelu sa gospođom Gordanom Tadić formiralo je predmet i uskoro počinje suđenje. Očekujemo dalju istragu. Ovih dana očekujem otvaranje istrage za ubistvo i ta priča će se završiti uskoro. Očekujem da reagira VSTV i da odstrani nečasne ljude iz pravosudnih institucija. Ovim našim banditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica, treba čvrsta ruka, odavde im trebao poručiti da ne mogu sa nama raditi ovako – kazao je Memić.

Zahtjevi za nadležne koje je pročitao Muriz Memić:

- Od državnog Tužilaštva tražimo otvaranje istrage za ubistvo Dženana i Davida, prijem na sastanak kod predsjednika Suda BiH, sastanak sa predsjednikom VSTV-a tv-a u roku od sedam dana, prijem kod glavnog federalnog tužioca u roku od sedam dana, suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije sa pozicije glavne kantonanlne tužiteljice u roku od mjesec dana i Dalibora Vreće, suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić sa pozicije sutkinje suda u roku od mjesec dana.

- I moja i Ifetova najveća želja je da ih pravno porazimo. Ako ste spremni da ih porazimo, krenut ćete samnom do Trga BiH, pustit ćete me da krenem na čelo kolone da shvate da se ne šalim i nije mi želja da pravim 21. proteste - kazao je Muriz Memić prije nego što su krenuli sa protestnom šetnjom.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget je kazao da nije u stanju da dovede bitku do kraja ali da će je voditi do kraja.

VEZANI TEKST - Arijana Memić: Babo je pokazao da je ljubav prema djetetu jača od svega; zašto da se ne bavim politikom?

- Našoj djeci treba novi put, trebaju im novi snovi i samo zajedno im možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ovo je trebalo biti završeno u roku od mjesec dana. Ovo su dva jednostavna slučaja, avi ćete ih plaćati narednih 10 godina. A vaša djeca umjesto lijepih snova i pravim putem, idu putem Njemačke. Mi tražimo ono što nam je zagarantovano i Dejtonskim Ustavom i Evropskom konvencijom, čiji član 2. kaže da kada se desi nasilno uklanjanje života treba poduzeti sve. Dženan je ležao sat vremena u krvi. Dženan je dovezen prekasno. Oni koji su bili na licu mjesta i onaj koji je bio sa njim na licu mjesta gledao je Dženana kako umire. David nije pljačkao kuće, nego su ga našli u potoku jer im se on uklapao u tu priču. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu a zadesno utapanje u Banjoj Luci – kazao je Feraget.

Istakao je da se ovo mora "istjerati do kraja" i da je ovo test za bh. pravosuđe. 

- Ovo što se desilo u ova dva slučaja ovo nama ne priliči. Od ove zemlje niko ne smije praviti Afganistan - kazao je Feraget.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.