open-navfaktor-logo
search
Američki ambasador
Murphy iz Mrkonjić Grada čestitao Dan državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine iz Mrkonjić Grada.
24.11.2023. u 17:10
get url
text

Poručio je da će SAD uvijek biti uz BiH dok radi na izgradnji mirne, sigurne i prospetitetne budućnosti za sve.

- Pozdrav iz Mrkonjić Grada. Stojim ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. godine vijećnici ZAVNOBiH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i usvojili deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da Bosna i Hercegovina, citimiram, "nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska - nego je i srpska i hrvatska i muslimanska". Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovne - kaže Murphy u video poruci. 

Istakao je da je ta poruka bila važna 1943., a da je danas čak i važnija.

- Ovo mjesto, kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje. BiH je satkana od različitih kultura, tradicija i iskustava, što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu zapadnog Balkana i Evrope.  Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana u BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euroatlantskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada.

Danas, kada BiH obilježava Dan državnosti, želim naglasiti trajnu posvećenost Sjedinjenih Država ovoj zemlji i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prosperitetne budućnosti za sve - poručio je američki ambasador. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.