open-navfaktor-logo
search
Nastavak prozivanja
Murphy: SAD nisu neprijatelji nikome u BiH; Dodik: SAD nisu poslale nikad goreg ambasadora
Nastavlja se međusobno optuživanje i prozivanje na relaciji američki ambasador u Bosni i Hercegovini - predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. 
14.10.2023. u 17:03
get url
text

Michael Murphy danas je poručio da "iako bi gospodin Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika Republike Srpske, on to ne čini".

- SAD nisu neprijatelji Srba i stanovnici Republike Srpske to znaju. Sjedinjene Države nisu nikome neprijatelji u Bosni i Hercegovini. Ja sam u svom nedavnom intervjuu jasno izložio kako Sjedinjene Države podržavaju i pomažu stanovnike Republike Srpske. Ponosni smo što smo njihovi partneri, a bit ćemo i dalje. Ne osjećam se ugroženo od građana Bosne i Hercegovine, pa tako ni od stanovnika Republike Srpske. Zapravo, moji angažmani s ljudima u Republici Srpskoj uvijek su bili topli i prijateljski. Jasno nam je da se gospodin Dodik suočava s ozbiljnim i važnim problemima u nadolazećim sedmicama, izazvanim vlastitim djelovanjem, te da nastoji stvoriti krizu kako bi ljude odvratio od svojih nevolja jer želi izbjeći odgovornost. Mi u tome nećemo učestvovati - naglasio je američki ambasador. 

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Milorada Dodika. 

- Otkako su SAD osnovale diplomatsko predstavništvo nikada nisu poslale goreg ambasadora u BiH od aktuelnog Michaela Murphyja o kojem i diplomate drugih zemalja misle isto što ja kao predsjednik RS-a javno govorim. 

- Murphy je obični smutljivac, lažov i manipulant. Kaže da se ne osjeća ugroženim od građana RS-a, što niko nije ni tvrdio. No, istina je da su građani RS-a ugroženi od njegovog djelovanja u BiH - naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Murphyjevu izjavu da iako bi predsjednik RS-a volio da, kako kaže, vjeruje da govori u ime svih stanovnika RS-a, on to ne čini, Dodik je odgovorio da će kao legalno birani predsjednik RS-a i ubuduće iznositi političke stavove koji odražavaju većinsko raspoloženje u ovom entitetu jer je većinski i biran i upitao da li Murphy misli da bi on trebalo da govori u ime građana RS-a. 

- Što se tiče njegovog mišljenja da sam u problemima, problemi koji me navodno čekaju kreirao je upravo Murphy, pa je komično kad kaže da on u tome ne bi učestvovao. Nema više u čemu da učestvuje, sve je već uradio - kreirao pravosudni cirkus, odredio izvođaće, napisao i optužnicu i presudu. Pored takvih "prijatelja" šta će nam neprijatelji?! - poručio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.