open-navfaktor-logo
search
Epidemiolog
Musa: Naredne sedmice u FBiH početak distribucije vakcina protiv sezonske gripe
Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa najavio je za narednu sedmicu početak distribucije vakcina protiv sezonske gripe na području Federacije BiH.
20.10.2022. u 16:45
get url
text

- Zavod za javno zdravstvo FBiH distribuira vakcine protiv sezonske gripe za potrebe zdravstvenih radnika jer su prepoznati kao važna ciljna grupa, a početkom naredne sedmice bit će distribuirane kantonalnim zavodima potom i drugim zdravstvenim ustanovama. Također, u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, odnosno kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja, je vakcina protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva - naglasio je za Fenu dr. Musa.

Kako je pojasnio, ovisno od sezone i spram potreba, nabavlja se 40.000 do 50.000 doza vakcina protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva u Federaciji BiH. Vakcinu protiv sezonske gripe preporučuje se prvenstveno za rizičnu populaciju, prema medicinskim indikacijama posebno osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim oboljenjima i različitim tipovima imunosupresije.

- Ove godine možemo očekivati aktivnost sezonske gripe, prije svega zbog toga što su javnozdravstvene mjere primjenjivanje za vrijeme pandemije COVID-19 relaksiranije, navikli smo da živimo sa prisustvom COVID - 19, a i dalje se provodi aktivan nadzor. Prema prvim testiranjima, kod nas još nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe, ali u Evropi je već potvrđena gripa tipa A i B, dominantno podtip A (H3) - naglasio je.

Doktor Musa podsjeća da se, nadzor nad sezonskom gripom, vrši od 40. sedmice u tekućoj godini do 20. sedmice u narednoj godini. Tako su, kako je kazao, i ove godine započete aktivnosti univerzalnog nadzora koji se provodi u ambulantama porodične medicine, kao i sentinel nadzor nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (među kojima je i sezonska gripa) i bolestima sličnim gripi. Sezonska gripa pojavljuje se početkom kalendarske godine u epidemijskom obliku, na vrhuncu je uobičajeno krajem januara, nakon čega slijedi trend pada.

- Karakteristično za nekoliko posljednjih godina je niska aktivnost gripe, prije svega zbog COVID - 19 i svih javno-zdravstvenih i društvenih mjera koje su poduzimane da bi se suzbilo širenja COVID - 19. Tako smo prošle godine detektirali manji broj slučajeva sezonske gripe, uglavnom podtip A (H3N2), a prije dvije godine nije ni bilo detektiranih slučajeva sezonske gripe - naglasio je dr. Musa.

Prema njegovim riječima, aktuelna je (mada manjeg interesovanja) i kontinuirana vakcinacija protiv COVID - 19 te je moguće istovremeno primiti vakcinu protiv obje bolesti.

Za trenutno epidemiološku situacija u vezi COVID - 19 kaže da je povoljna, ali da to nikako ne umanjuje potrebu za ličnim higijensko-epidemiološkim mjerama, naročito za rizičnu populaciju.

- Registrira se niski nivo prijenosa COVID - 19, mada se i manje testira na COVID - 19. Zapravo dosta se provode kućni testovi, brzi antigenski testovi. Brojke jesu podcijenjene, ali je evidentno da je i niži nivo prijenosa. Bilježi se pad aktivnosti dominantne podlinije BA.5 omikron soja virusa korona, ali je i dalje prijenos prisutan. I dalje bilježimo slučajeve zaraze virusom korona, ima i hospitaliziranih, a posljednje sedmice zabilježena su i dva smrtna slučaja od posljedica COVID - 19. Infekcije se i dalje dešavaju, a rizične grupe pozivamo da prime (buster) dodatnu dozu vakcine da bi tako obnovili zaštitu i bili sigurniji u ovoj sezoni, posebno ako se zna da je u jesen i zimu uvijek povećana aktivnost respiratornih infekcija. Uz COVID - 19, počinje i sezona gripe - naglasio je u izjavi za Fenu federalni epidemiolog Sanjin Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.