open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Musa: Ubrzan prijenos virusa u Federaciji BiH
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa kazao je danas da se u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos virusa među populacijom u Federaciji.
16.10.2020. u 14:53
get url
text

Kako je naglasio, od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno 21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo od posljedica zaraze koronavirusa, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.

Musa je napomenuo da je na nivou Federacije sedmodnevna incidenca u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva.

Incidenca gdje je više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i u Kantonu 10. U kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika su Zeničko-dobojski, Kanton Sarajevo, a ostali su ispod 50 slučajeva.

- Od početka septembra pratimo intenzivnije distribuciju kada je u pitanju dobna struktura oboljelih, a razlog tome je početak škole. U septembru je bilo osam posto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u ove dvije sedmice u oktobru školska djeca čine 10,2 posto u ukupnom broju oboljelih - dodao je Musa.

Kada je u pitanju starija dobna grupa ona se uglavnom zadržava na tom nivou da 15 posto oboljelih čine stariji od 65 godina, ali infekcija se širi većinom među radno sposobnim stanovništvom, ali zbog toga će se početi širiti i na druge dobne grupe.

Ocijenio je da je od iznimne važnosti da stanovništvo ostane privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije i to su mjere distance, higijene, nošenje maski te ventilacija zatvorenih prostora.

- Ušli smo u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom, a u prilog nam ne ide promjena sezone zbog čega više ljudi boravi u zatvorenim prostorima - kaže Musa.

Stoga je, kako je zaključio član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa, potrebno ograniči kontakt u okruženjima gdje je kontakt najvjerovatniji, a to su okupljanja u zatvorenim prostorima sa slabom ventilacijom gdje nije moguće zadržati distancu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.