open-navfaktor-logo
search
Neka se dogovore
Musić o migrantskoj krizi: Iste stranke su na vlasti u Sarajevu, USK i Tuzli
Vlada Federacije BiH je uradila svoj dio posla i pronašla je odgovarajuće objekte u svom vlasništvu, tu je i Vijeće ministara
17.11.2019. u 18:26
get url
text

Za ponedjeljak su najavljene dvije sjednice na kojima bi trebale biti donesene odluke u vezi sa uspostavljanjem migrantskih centara u Tuzli i u Sarajevu. O sudbini kasarne u Ljubačama izjasnit će se Gradsko vijeće Tuzla, dok bi jedna od tema vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo trebala biti najava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi za smještaj migranata trebala poslužiti kasarna u Blažuju.

S obzirom na već najavljeno protivljenje Tuzle da migranti budu premješteni na predloženu lokaciju u Tuzlanskom kantonu, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić uputio je apel kantonalnim zastupnicima SDP-a i rukovodstvu KO SDP USK da razgovaraju sa svojim stranačkim kolegom, gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, te da ga ubijede da ne odbija prijedlog Vlade Federacije BiH da se u kasarni u Ljubačama napravi privremeni migrantski centar.

 - Bila bi to jako loša poruka Unsko-sanskom kantonu. Već duže vrijeme smo taoci lokalnih zajednica. Načelnici i gradonačelnici uvijek imaju za nas lijepe riječi, ali kad treba na djelu pokazati solidarnost sa USK i pomoći da rasteretimo Bihać i Veliku Kladušu od migranata, onda ostajemo sami. Vlada Federacije BiH je uradila svoj dio posla i pronašla je odgovarajuće objekte u svom vlasništvu, tu je i Vijeće ministara. IOM je spreman odmah prilagoditi ovu kasarnu i prebaciti tamo dio migranata sa Vučjaka gdje se već suočavamo sa humanitarnom katastrofom. Sad je na potezu Tuzla. Mislim da bi gradonačelnik Imamović trebao imati sluha ako ne za probleme našeg kantona, onda barem za krajiške SDP-ovce - izjavio je Musić, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA USK.

 On smatra da je u interesu samih Tuzlaka da migranti ne spavaju na ulicama u potpuno nehumanim uvjetima kako je to sad slučaj.

- Mi smo u Bihaću podržali prijedlog lokacije Lipa na Gradskom vijeću i spremni smo prihvatiti naš dio odgovornosti za migrante i osigurati im smještaj dostojan čovjeka. Ali ne možemo u tome biti jedini - naglasio je. 

Također, Musić smatra neophodnim da se većina na USK uključi u pridobijanje podrške Vlade Kantona Sarajevo.

- Premijer Ružnić je više puta naglašavao kako ima odličnu saradnju sa Vladom KS. Pa ipak ta ista Vlada KS je za sutra zakazala vanrednu sjednicu i prema najavama ministara pobuniti će se protiv odluke Vlade FBiH da se za potrebe migranata namjeni kasarna u Blažuju. U Vladi USK i u Vladi KS participiraju iste stranke, SDP i Naša stranka. Većinu na USK podržava i Narod i Pravda, koji je dio većine u Kantonu Sarajevo. Dakle, i u tom slučaju ima mjesta da zastupnici iz USK izlobiraju blaži stav svojih kolega - zaključio je Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.