open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KO SDA
Musić pisao Ambasadi SAD-a, Delegaciji EU...: Zašto se Vlada USK boji formiranja Ureda za borbu protiv korupcije?
Predsjednik KO SDA USK i zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) Jasmin Musić postavio je pitanje zašto se Vlada Unsko-sanskog kantona koju predvode NES i SDP boji formiranja Ureda za borbu protiv korupcije.
27.04.2022. u 15:42
get url
text

Kako ističe, nakon višemjesečne trakavice oko usvajanja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK, još ne postoji organ zadužen za realizaciju zakona i provjeru imovine političara.

- To je bio zadatak Vlade koja je na početku ovog mandata najavila pobjedu nad korupcijom. Kako nema nikakvih opravdanja, a ni odgovora od nadležnih, uputio sam pismo Američkoj ambasadi, Misiji OSCE-a i Delegaciji EU-a u BiH, pozivajući ih da prate i proces implementacije, kao što su pratili proces usvajanja zakona u Skupštini USK. Smatram ovo važnim pitanjem i sa aspekta legitimiteta Vlade, s obzirom na to da je zastupnica Ilda Alibegović isticala kako je usvajanje i implementacija ovog zakona uvjet njene podrške aktuelnom sazivu Vlade USK. Da li je ona prevarena u ovom slučaju ili je sudjelovala u prevari građana i međunarodnih partnera, ostaje nam da vidimo – napisao je Musić na svom Facebook profilu.

Podijelio je i pismo koje je uputio najznačajnijim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini u kojem ih informira o odnosu Vlade USK prema implementaciji Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija.

- S obzirom na to da ste kao naši međunarodni partneri uložili mnogo truda, vremena i tokom pripreme i usvajanja navedenog Zakona osigurali ozbiljnu savjetodavnu i stručnu podršku, pozivam vas da se svojim autoritetom uključite i u proces implementacije Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK, što očito nije u interesu trenutnog saziva Vlade USK koju predvode NES i SDP. Potezi vladajuće garniture u Unsko-sanskom kantonu u vezi s usvajanjem i provedbom ovog zakona su od samog početka indikativni: prvi put se na dnevnom redu Skupštine USK našao u trećoj godini mandata; prilikom prvobitnog usvajanja predloženi su i usvojeni amandmani koji su Zakon učinili besmislenim i neprovodivim, na što ste s pravom brzo reagirali; nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona od Vlade USK, prošlo je šest mjeseci do usvajanja istih od Skupštine USK; nakon toga je Vladi USK trebalo dva mjeseca da navedene izmjene i dopune objavi u Službenom glasniku kako bi Zakon stupio na snagu;Vlada USK je trenutno u fazi kršenja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu jer nije niti donijela potrebne uredbe, a samim tim ni formirala Ured koji bi provodio Zakon – između ostalog stoji u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.