open-navfaktor-logo
search
Imali smo razgovore...
Musić: Sporazum "osmorke" ne rješava pitanje vlasti u USK, nemaju dovoljno ruku
Pregovori o formiranju vlasti u kantonima uveliko traju, pa tako i u Unsko-sanskom kantonu. 
04.11.2022. u 14:07
get url
text
Jasmin Musić

VEZANI TEKST - Galijašević: SDA u ZDK pregovara sa HDZ-om, DF-om, NES-om..., uvjeren sam da ćemo imati većinu

- Mi imamo u Unsko-sanskom kantonu sljedeću situaciju: Stranka demokratske akcije (SDA) ima osam zastupnika i od naših potencijalnih partnera izdvajamo one s kojima trenutno imamo saradnju kao stranka, to je Demokratska fronta (DF) na višim nivoima vlasti i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) sa kojima sarađujemo na nivou Gradskog vijeća u Bihaću posljednje tri godine - kaže Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK i zastupnik u Skupštini USK.

Tu su neka pozitivna iskustva sa oba politička subjekta, dodao je Musić, koji imaju po tri zastupnika u kantonalnoj skupštini.

VEZANI TEKST - Sada i zvanično: SDA, DF i dva bivša zastupnika PDA činit će većinu u Skupštini TK

Kaže da se već razgovaralo o budućoj saradnji.

- Mi smo vrlo raspoloženi i s njima smo obavili određene razgovore i konsultacije da ta iskustva i tu saradnju prenesemo i na nivo Vlade Unsko-sanskog kantona. Zajedno, dakle, imamo 14 ruku u Skupštini Unsko - sanskog kantona.

Imali smo razgovore i sa gotovo svim političkim akterima u proteklih mjesec dana koji su parlamentarni u Skupštini Unsko-sanskog kantona – objasnio je predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK te nastavio:

VEZANI TEKST - Mekić: U SBK kapacitet da formiraju vladu imaju SDA i HDZ, ali sačekat ćemo još malo

- Ono što je naša intencija jeste da kantonu ponudimo promjenu u odnosu na ono što smo gledali protekle četiri godine kad je u pitanju vlast koju je predvodio Narodni evropski savez.

Potom je Musić podjsetio i na koalicioni sporazum "osmorke" ističući kako je tu ostalo nekih dilema.

-  Nisu svi koji bi trebali biti dio tog sporazuma potpisali. Ono što je važno naglasiti jeste da ni taj sporazum ne riješava probleme u USK jer i da su potpisali svi spomenuti i da su njihovi zastupnici kompaktni i homogeni, oni nemaju dovoljno ruku u Skupštini da formiraju vlast u kantonu – pojasnio je on.

Komentarišući saradnju sa Jasminom Hušićem koji je izabran sa liste Naše stranke u kantonalnu skupštinu Musić je naglasio:

VEZANI TEKST - NiP i Abdićevi Laburisti se žalili na Jasmina Hušića, CIK prigovor odbacio kao neosnovan

- Imamo s njim pozitivno iskustvo sa lokalnih izbora u Velikoj Kladuši kada smo podržali njegovu kandidaturu za općinskog načelnika. SDA je tu dala svoj maksimum kada je u pitanju taj nivo i mi smo vrlo zainteresovani sarađivati s njim u okviru Skupštine kantona.

Mišljenja je, dodaje, da će biti raspoloženje da se o tome razgovora i u narednom periodu.

- I ono što sam mogao saznati je da dobar dio članstva Naše stranke u USK smatra da je ovom kantonu potrebna promjena – zaključio je Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.