open-navfaktor-logo
search
Kako se trošio novac
Musić: Vlada USK tri godine ne dozvoljava da zastupnici raspravljaju o izvršenju budžeta
Skupština Unsko-sanskog kantona tri godine ne raspravlja o izvještajima o izvršenju budžeta ovog kantona jer Vlada Unsko-sanskog kantona opstruira da se izvještaji nađu na dnevnom redu Skupštine, kazao je zastupnik SDA Jasmin Musić.
09.05.2022. u 22:23
get url
text

Dodao je da je i ranije, ali i na Kolegiju Skupštine u petak, kada je dogovarana nova sjednica Skupštine, ukazao na potrebu razmatranja izvještaja o izvršenju budžeta USK za 2019., 2020. i 2021. godinu, ali to nije prihvaćeno.

- Ima devet članova u Kolegiju, a pet su predstavnici vladajućih stranaka. Iz SDP-a su me jednom ranije bili podržali da se na sjednici Skupštine nađu izvještaji za 2019. i 2020., ali kada je došlo do toga, premijer ih je povukao. To je bilo poniženje i za SDP. Vlast jednostavno ne želi imati raspravu o izvještajima o izvršenju budžeta, i drugo, ti izvještaji nemaju podršku i oni znaju da bi bili vlast koja nema skupštinsku većinu – rekao je Musić.

Na pitanje zašto se izbjegava rasprava, odnosno šta su najveće zamjerke kod načina trošenja budžetskog novca, Musić je kazao da je Vlada FBiH tokom 2020. i 2021. godine u budžet Unsko-sanskog kantona uplatila više od 50 miliona KM direktne pomoći, te da punjenje budžeta na svim nivoima vlasti nikad nije bilo bolje, pa tako i USK.

- Na osnovu toga većina kantona je tokom proteklih godina povećavala plaće prosvjetnim radnicima i popravljala ambijent njihovog djelovanja. Unsko-sanski kanton je za to čekao posljednju godinu mandata, mada do ovog trenutka nikom od prosvjetnih radnika još nije isplaćena povećana plaća – dodao je Musić.

Rekao je su i socijalna izdvajanja također na minimumu.

- Neredovna je i minimalna egzistencijalna boračka naknada, kao i dječiji doplatak za razliku od, na primjer, Tuzlanskog kantona koji je sva ta izdvajanja povećao, uključujuci i naknadu za porodilje koja iznosi 1.000 KM. Mi smo tražili da se pripremi i Skupštini pošalje rebalans budžeta koji bi to obuhvatio na isti način, ali se vlast oglušila. Vladi su važniji predizborni projekti, grantovi drugim nivoima vlasti i kupovina podrške u Skupštini od svega navedenog. To se jasno može iščitati kroz sve izvještaje o izvršenju budžeta. Zato nemaju dovoljno glasova u Skupštini da ih usvoje i zato ne žele raspravu na ovu temu – stava je Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.