open-navfaktor-logo
search
Ahatović prokomentirao
Muškarcima u Srbiji stižu pozivi za vojsku, ima li to veze s Vučićevom izjavom da će u BiH nakon 12. jula biti mnogo teže
Nenad Čanak, jedan od vodećih opozicionih političara u Srbiji, koji je 32 godine vodio Ligu socijaldemokrata Vojvodine, objavio je da su u Srbiji počeli stizati pozivi za vojnu vježbu. 
11.07.2023. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Situacija u BiH će biti mnogo ozbiljnija i teža nakon 12. jula

- Mom mladom prijatelju je jutros (dok je bio na poslu) ostavljeno ovo obavještenje. Da se javi u sud. Adresa je "Braće Jovandić 4". To nije sud nego vojni odsjek. Pismo je poziv na vojnu vježbu. Kada sam ja dobio 1991. dobio takav poziv, završio sam u ratu. Ne igrajte se. Djecu ne damo - napisao je Čanak.

Neki srbijanski mediji su naveli da muškarcima širom Srbije stižu ili su stigle plave koverte od Ministarstva odbrane, a da se radi "o redovnom pozivanju vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, što u praksi znači da ih mogu očekivati svi oni koji su stariji od 30 godina, a koji nisu odslužili vojni rok".

Komentar na ovo i odgovor na pitanje ima li to veze sa izjavom Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da vjeruje da će situacija poslije 12. i 13. jula u Bosni i Hercegovini biti mnogo ozbiljnija i teža, zatražili smo od vojnog analitičara Nedžada Ahatovića.

- To su sad razne špekulacije. Ne mislim da Srbija ima u planu nasilnu akciju i da bez pomoći Rusije može poduzeti takvu aktivnost, a Rusija je zauzeta ratom u Ukrajini. Nije isključeno izazivanje nereda, podrivanje ustavno-pravnog poretka, političke tenzije, politička nestabilnost kao što radi na Kosovu i u Crnoj Gori. A što se tiče vojske, ona ne može iznijeti takvu aktivnost, ta opcija otpada. Srbija ništa ne može samostalno bez neposredne pomoći Rusije  - kazao je Ahatović. 

Dodao je da je pri tome NATO podigao stepen pripravnosti od Baltika do Crnog mora. 

- Srbija, Kosovo i BiH koje nisu članoce NATO-a, ostaju u njegovoj dubokoj pozadini i tretirat će ih kao unutrašnji interes - istakao je Ahatović. 

Kazao je da se dosta stvari promijenilo koje ne idu u korist kada je u pitanju neki konflikt, te da zato Milorad Ddodik, predsjednik RS-a i predsjendik SNSD-a, govori o mirnoj disoluciji. 

Rekao je da će Srbija poduzimati takve vrste aktivnosti, vojnih vježbi, samo da bi ispitivala teren, reakcije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.