open-navfaktor-logo
search
Mevlud
Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda
Muslimani širom svijeta prigodnim programima obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda, a. s.
07.10.2022. u 09:04
get url
text

Mevlud, dan rođenja poslanika Muhammeda, a. s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru, što je prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u subotu, 8. oktobra.

Tradicionalna mevludska svečanost će biti održana večeras u Carevoj džamiji, dok će se centralna mevludska svečanost održati sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a. s., rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u BiH.

- Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali - kaže se u Kur'anu Časnom (El- Enbijā' 107). Poslanik Muhammed, a. s., za sebe je govorio:

- Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a. s. (Hadis)

Poslanikovim, a. s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a. s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti, s obzirom na to da je kao "usvetun hasenetun - divan uzor" iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a. s., odlikovao se održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe i tako dalje.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a. s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a. s.

Muhammed je bio posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.