open-navfaktor-logo
search
Centralna svečanost
Muslimani obilježavaju najposebniju noć u godini Lejletul-Kadr
Sa akšamskim ezanom nastupila je noć Božije milosti, a ljudske potrebe, mubarek noć Lejletul-Kadr.
27.04.2022. u 21:13
get url
text

U ovoj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja, navodi se iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prije teravih-namaza održana je centralna svečanost koju su organizirali Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf.

Vaz je kazivao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a program su izveli poznati učači Kur'ana i ilahija.

- Lejletul-kadr je noć "u kojoj se razlučuje svaka mudra stvar", kako se navodi u Kur'anu; noć odluke, noć u kojoj se odlučuje o svemu što će se, shodno Allahovom znanju, dogoditi u toku naredne godine, do sljedeće kaderske noći: kada će pasti kiša, kakvo će biti rastinje i sl., kakva će biti nafaka, ko će se roditi, a ko umrijeti.To je noć u kojoj se iniciraju i pokreću stvari da bi se proizveli uzroci koji će dovesti do realizacije onoga što će se dogoditi - pojasnio je reisu-l-ulema Kavazović.

Lijepo je biti dio zajednice koja je počašćena, po odredbi Milostivog Allaha, da slijedi dini islam i kojima je data mogućnost da se trude ne bi li "zaradili" nagradu i oprost Onoga ko spusti Svoju milost čovječanstvu u toj noći, noći blagoslova, blagodati i najvećih darova. Jer Kur’an ovu noć  naziva i "Lejletul-mubareke". U tom smislu Poslanik, s. a. v. s., kaže: "Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe". Ova noć moći je prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje. Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija! Pa ćemo se mi, muslimani, i ove godine potruditi da se okoristimo njenim blagodatima i da uberemo njene plodove koje ćemo kušati i na onom svijetu.

{$galerijaFotografija}

Iz činjenica i uputa našeg Poslanika, a. s., saznajemo da nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć jer je mudrost Uzvišenog Allaha tako htjela, a znamo da do mudrosti Njegovih djela ljudski um ne dopire. Međutim, do insana je da tokom cijelog mjeseca ramazana, a naročito u njegovoj posljednjoj trećini, čini ibadet, moli Allaha, dž. š., za oprost riječima koje je Miljenik ljudskog roda, salavat i selam na njega, izgovarao: "ALLAHUMME INNEKE 'AFUVVUN, TUHIBBUL-'AFVE, FA'FU ANNI!" – "Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!".       

Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je 'ona' (hije).

Mladi iz ove mubarek noći treba da ponesu saznanje da se prvih pet ajeta Kur'ana koji su objavljeni Muhammedu, s. a. v. s., dok je boravio u pećini Hira, odnose na jednu temu, a to je nauka i u njima se naglasak stavlja na jedno sredstvo i način stjecanja znanja, a to je čitanje. Tako je čitanje postalo početak i osnov ovog veličanstvenog Božanskog programa i upute.

Također, Kur'an sadrži hiljade imperativa, ali je između svih tih imperativa i naredbi, naredba "Uči!" bila prva naredba kur'anske Objave.

Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

0J4A8109.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.