open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Muslimani obilježili mubarek noć Lejletu-l-miradž
Muslimani u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, regiji i širom svijeta, obilježili su jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-miradž, koja je nastupila večeras s akšam-namazom, javlja Anadolija.
27.02.2022. u 20:39
get url
text

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-l-miradž upriličen je u džamiji u Lužanima.

Prigodnim predavanjim vjernicima se obratio pomoćnik glavnog imama Malik ef. Šljivo, a program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Kako se Lejletu-l-miradž tradicionalno obilježava i kao Dan vakifa, onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih, tom prilikom prisutnima se obratio i direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Lejletu-l-Miradž je noć o kojoj govore i Kur'an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi'radž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći. Tada je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

U Kur'anu je o Israu zabilježeno: "Neka je slavljen Onaj koji je proveo svoga roba od Mesdžid-ul-Harama (Kabe) do Mesdžid-ul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi." (El-Isra,1)

Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melekima. Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo niti će vidjeti do Sudnjeg dana.

Kur'an to potvrđuje riječima: "A vidio ga je i drugi put, kod Sidretul-muntehaa, kod nje je džennetsko prebivalište. Kad je Sidru prekrivalo ono što je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo niti je prekoračio. Vidio je najveličanstvenija znamenja Gospodara svoga." (En-Nedžm).

Nije precizno zabilježeno kada je bila noć Israa i Mi'radža. Sigurno je da je bila prije Hidžre, bez daljnjeg preciziranja, ali je pretpostavka da je to 26. noći mjeseca redžeba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.