open-navfaktor-logo
search
Prigodan program
Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletul-Miradž
Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru Lejletul-Miradž.
17.02.2023. u 22:52
get url
text

Tim povodom u džamijama u gradovima zemalja regije upriličeni su prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana, javlja Anadolija.

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak 17. februara sa akšam-namazom nastupila je blagoslovljena noć Lejletul-miradž.

Osim u zemljama regije, muslimani širom svijeta večeras su prigodnim vjerskim programima obilježili jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru.

Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu), a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Po ovom jedinstvenom događaju u Poslanikovom životu jedno kur'ansko poglavlje dobilo je naziv El-Isra. Isra označava putovanje Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-harama iz Meke, do Mesdžidul-Aksaa u Al-Qudsu, dok Miradž označava uzdignuće Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-Aksaa do najvišeg neba, odnosno do Sidretul-muntehaa.

Iz Rijaseta Islamske zajednice BiH podsjećaju da se "Isra i Miradž dešavaju u periodu poslanstva kada je Muhammed, a.s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolazi kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koji su se dogodili u proteklom poslaničkom periodu".

Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.