open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Mutap i ostali: Odbrane uložile materijalne dokaze
Odbrane Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, na suđenju za prikrivanje dokaza, uložile su materijalne dokaze pred Sudom Bosne i Hercegovine.
20.10.2022. u 13:11
get url
text

Nina Kisić, braniteljica optuženih Mutapa i Ramić, uložila je 11 materijalnih dokaza u sudski spis. Kako bi se Sudsko vijeće uvjerilo da optuženi Mutap nije prilagođavao svoj iskaz, odbrana je uložila tri zapisnika o ispitivanju optuženog – jedan iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te dva iz Državnog tužilaštva.

Na okolnost samog sadržaja izjave, braniteljica Kisić je uložila zapisnik o saslušanju optužene Ramić iz 2021. godine.

U nastavku ulaganja dokaza, odbrana je uložila izvještaj o provođenju posebnih istražnih radnji iz 2016. godine koje su, između ostalih, provođene i prema branjenicima ove odbrane.

Braniteljica Kisić je uložila i nekoliko dokaza koji se odnose na vještačenje vozila "renault clio" – i to vještačenje mehaničkih tragova te boje s vozila. Uložen je i listing telefona korištenog od Mutapa.

Na okolnost zdravstvenog stanja optužene Ramić, Kisić je uložila vještačenje iz 29. aprila 2016. sačinjeno od neurologa. Kao zadnji dokaz, ova odbrana je uložila određene probrane nalaze od Ramić – kao što je izvorni nalaz epilepsije iz 2009. te nalaze iz kojih je vidljivo postojanje određene ciste, oštećenja mozga te gubitka vida u oku.

Odbrana trećeoptuženog Dupovca je uložila 21 materijalni dokaz. Među uloženim dokazima je raspored rada u Sektoru uniformisane policije iz 8. februara na okolnost kada je i u kojim satima radio Dupovac.

Advokat Ermin Gačanović uložio je obavijest Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) iz 24. februara 2016., iz kojeg se, kako je rekao Gačanović, vidi transparentnost Dupovca o svim detaljima koje je saznao.

Uložena je i službena zabilješka iz koje se vidi da je pregled vozila "renault clio" odrađen timski. Ova odbrana je uložila i potvrde, zabilješke te zapisnike o privremenom oduzimanju vozila. Uložen je i isječak iz knjige događaja iz kojeg se vidi da u 22:30 sati – u momentu kada je zabilježen događaj – Dupovac nije bio na dužnosti, kazao je branilac Gačanović.

Među uloženim dokazima su i naredba, zapisnik, izvještaj o realizaciji te potvrda o izuzimanju videozapisa sa objekta u vlasništvu Šerifa Konjevića te sa rezidencije Kuvajtske ambasade.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Kadrija Kolić, advokat optuženog Barića, uložio je naredbu za vještačenje krvi iz 23. februara 2016, kazavši da je jedan trag poticao od Ramić. Odbrana četvrtooptuženog je uložila i naredbu o vještačenju te nalaz vještačenja na odjeći Ramić i Dženana Memića.

Kolić je rekao da ulaže službenu zabilješku sačinjenu po Bariću iz 9. februara 2016., a iz koje se vidi da je Barić "postupao kao visokosavjestan i profesionalan policajac". Uložen je i akt Federalnog tužilaštva, koje je, kako je kazao Kolić, vršilo nadzor nad istragom Kantonalnog tužilaštva te da nije pronađen propust.

Ožegovićeva odbrana je uložila nekoliko dokaza, među kojima je snimak sa hotela "Crystal", rekavši da se "s predmetnog snimka vidi rezolucija i kvaliteta". Advokat Edin Šećerbegović je uložio i rezultate poligrafskog testiranja Ožegovića u MUP-u KS te dokumentaciju na okolnost materijalnog stanja optuženog, kazavši da Ožegović nema nikakvu imovinu te da je kreditno zadužen.

- Zasigurno nije pripadnik organizovane kriminalne grupe - rekao je Šećerbegović.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. oktobar, kada je planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.