open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
MVP Ukrajine pisao institucijama BiH: Lažne optužbe Rusije za genocid izgovor za agresiju
Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovine dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH izjavu Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.
03.03.2022. u 19:31
get url
text

Povod za izjavu su lažne i uvredljive optužbe Rusije za genocid kao izgovor za njenu nezakonitu vojnu agresiju na Ukrajinu. 

- Već nekoliko dana svijet posmatra neviđene i brutalne vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Tražđeći opravdanje za svoju nepravednu i neosnovanu invaziju na Ukrajinu Ruska Federacija je cinično izobličila najozbiljnije obaveze međunarodne zajednice u vezi sa ljudskim pravima. Ova drska manipulacija nema realnu osnovu, što je poznato cijelom svijetu. Ukrajina oštro negira navode Rusije o genocidu.

Nezakonita djelovanja Rusije, a pogotovo njihovo pravdanje optužbama za genocid, uvreda je Konvenciji za genocid i radu cijele međunarodne zajednice na sprječavanju i kažnjavanju najtežih zločina na svijetu. 

Rusija mora odmah prekinuti svoju nezakonitu agresiju na Ukrajinu pod ovim neopravdanim izgovorom. Ruske laži su još vulgarnije i ironičnije, jer očigledno da Rusija planira djela genocida u Ukrajini. Ove akcije treba posmatrati zajedno s retorikom predsjednika Putina koji negira samo postojanje ukrajinskog naroda, što ukazuje na namjerna ubistva od strane Rusije u svrhu genocida - navodi se, između ostalog, u izjavi MVP-a Ukrajine.  

Izjava je dostavljena Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kao i zakonodavnim i izvršnim tijelima entiteta i kantona. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.