open-navfaktor-logo
search
Nakon objave snimka
MVPBiH bez reakcije na izjavu mađarskog ministra o Izbornom zakonu BiH i "kršćanskim osnovama"
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) zasad ne reagira na sadržaj objavljenog razgovora Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, i Petera Szijjarta, ministra vanjskih poslova Mađarske, koji je dao podršku izmjenama Izbornog zakona BiH te je spomenuo i "kršćanske osnove".
24.04.2023. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra Szijjarta: Promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama"

- Mi smo za usvajanje novog Izbornog zakona u BiH. Jer, ako neko trezveno i ne iz ideološkog aspekta sagleda problematiku, onda nema drugog rješenja. Smatram, također, da iz duha Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg je i nastala BiH, također to proizilazi. I mislim da je to nešto što treba da se primijeni u stvarnom životu. I pošto se obojica baziramo na kršćanskim vrijednostima, osnovama, jasno je da osjećamo i dijelimo simpatiju sa Hrvatima. Tako da mogu da obećam da ćemo sve do kraja biti uz vas – između ostalog je rekao Szijjarto u snimku kojeg je u nedjelju objavio Hayat i koji je, navode, nastao u novembru 2021.

Ovaj snimak izazvao je negativne reakcije nekih stranaka i političara iz FBiH, ali ne i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, ujedno lidera Naroda i pravde.

Na naš upit Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem smo tražili stav na sadržaj razgovora Čovića i Szijjarta i odgovor na pitanje da li će i na koji način reagirati, odgovor nismo dobili niti su se uopće javno oglasili.

Szijjarto je u ovom razgovoru Čoviću kazao i kako je on rekao ministru vanjskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu "da on kaže šta je to što je korisno za vas i šta mi trebamo učiniti po tom pitanju", dok je Čović uzvratio da će o njihovom razgovoru upoznati i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Poznato je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt 2. oktobra prošle godine, na dan održavanja Općih izbora, nametnuo odluku kojom se mijenja Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Plenković je u više navrata rekao da je bio direktno uključen u pregovore sa Schmidtom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.