open-navfaktor-logo
search
Utvrđene nepravilnosti
MVTEO: Mimo odluke odsjedali u hotelu s pet zvjezdica, problematično održavanje ministrovog službenog auta...
Zaposleni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine u pojedinim su slučajevima na službenim putovanjima odsjedali u hotelu s pet zvjezdica iako na to nisu imali pravo jer je odlukom propisano da to mogu samo ministar i zamjenik i njihovo osiguranje.
30.07.2022. u 16:58
get url
text

Ovo je utvrđeno finansijskom revizijom ministarstva na čijem je čelu ministar Staša Košarac (SNSD).

Među nepravilnostima koje su uočili revizori je i prekoračenje limita za reprezentaciju, odnosno ugostiteljske usluge u prošloj godini.

- Ministarstvu je utvrđen maksimalni godišnji iznos sredstava za reprezentaciju u iznosu od 60.000 KM. Ustanovljeno je kako je za ove namjene tokom 2021. utrošeno 62.370 KM, čime je za 2.370 KM prekoračen dozvoljeni godišnji limit – piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Iako su se u Ministarstvu pravdali time da je veliki dio aktivnosti zbog pandemije koronavirusa prenesen iz 2020. u 2021. godinu, revizori su istakli da je neprihvatljiva praksa trošenja iznad limita koji je propisalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Prekoračen je i planirani iznosa za ugovore o djelu za više od 20.000 KM. 

Revizija je skrenula pažnju i na to da su tri državna službenika zaposlena po konkursu i proceduri koja je predviđena u slučaju kada je osnovana nova institucija na osnovu prijenosa ili preuzimanja nadležnosti. Međutim, to se u praksi nije desilo. Revizori su napomenuli da nisu bili ispunjeni svi zakonski i podzakonski uvjeti za ovu vrstu konkursa za zapošljavanje državnih službenika.

- Važno je napomenuti kako je ovaj postupak različit od redovnog postupka javnog oglašavanja u pogledu načina oglašavanja, kraćeg roka za podnošenje prijava, strukture pismenog dijela stručnog ispita i slično – piše u izvještaju.

VEZANI TEKST - Košarac potrošio 16.800 KM na ugostiteljske usluge, izbjegli dati precizne odgovore

Revizija je skrenula pažnju i na to da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kontinuirano ulaže visoke sume u održavanje službenog vozila kojeg koristi ministar, što smatraju ekonomski neopravdanim.

Za održavanje službenih vozila u prošloj je godini potrošeno ukupno 46.300 KM, što je više nego u 2020. godini, a više od pola potrošenog iznosa se odnosi na službeno vozilo koje koristi ministar.

- Do povećanja je došlo zbog vanrednog kvara usljed saobraćajne nezgode na vozilu koje se koristi za prijevoz ministra čiji je popravak iznosio oko 12.000 KM. Trošak popravka naplaćen je od osiguravajuće kuće – pšišu revizori.

Za održavanje upravo ovog vozila prošle je godine dato 32.400 KM, a i prethodnih godina su ti troškovi bili visoki. Vozilo koje koristi ministar bilo je u planu za prodaju, do koje pak nije došlo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.