open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen prijedlog
Na 102 prozora sarajevske Vijećnice bit će 31. maja bijeli čaršafi u spomen na ubijenu djecu Prijedora
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić primila je u četvrtak u svom u uredu delegaciju AntiDayton pokreta, na čelu s predsjednikom Nihadom Aličkovićem.
24.05.2023. u 15:27
get url
text

Karić je predstavnika AntiDayton primila kako bi iskazala poštovanje i zahvalnost članovima pokreta za njihove aktivnosti koje su proteklih dana imali u zemljotresom pogođenoj Turskoj.

- Gradonačelnica Sarajeva željela je iskazati poštovanje i zahvalnost za predstavljanje grada Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine u najtežim danima za državu Tursku i njen narod ali i humanitarni rad usmjeren kako prema stradalima u Turskoj i Siriji tako i prema jetimskoj djeci Sirije - naveo je Aličković na svom profilu.

Tokom susreta bilo je razgovora o predstojećim aktivnostima.

- Inicijativa i prijedlog AntiDayton pokreta je da se 31. maja ove godine, u povodu Dana bijelih traka i počinjenog genocida, na Vijećnici istakne veliko bijelo platno preko centralnog balkona iznad ulaza. Takođe, izrazili smo želju i dali prijedlog da se na još 102 prozora Vijećnice izvjese bijeli čaršafi u spomen na ubijenu djecu Prijedora. Zahvaljujem se na momentalno prihvaćenim idejama za koje ne sumnjam da će biti realizovane - naveo je Aličković.

Dodao je kako je dogovoreno da se u Vijećnici izlože crteži djece jetima iz Turske i Reyhanlija koje su crtali tokom boravka članova AntiDaytona na tom području. Izložba će biti donatorskog karaktera, a prikupljena sredstava će biti uručena u jetimske kampove u Reyhanliju, na granici Sirije i Turske. Rekao je kako je gradonačelnica izrazila želju za uokvirivanjem crteža za izložbu kako bi na taj način olakšala samu izložbu i učinila je još ljepšom.

Tročlana delegeacija AntiDaytona Nihad Aličković, Sadik Menković i Midhat Hajdarević zahvalila je gradonačelnici na prijemu i iskazanom poštovanju, a u znak zahvalnosti Karić je predstavnicima pokreta simbolično uručila priznanje "Zlatnik Grada Sarajeva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.