open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Na Baščaršiji otvoren Turistički informativni centar
Turistička zajednica Kantona Sarajevo na Baščaršiji u Sarajevu otvorila je zvanično Turistički informativni centar.
28.12.2023. u 14:06
get url
text

Turistički informativni centar su svečano otvorili direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić.

Kako je rečeno, tokom zimskog perioda Centar će raditi svaki dan od 10 do 18 sati.

- Ovo je veoma lijep dan za nas, za Turističku zajednicu, Kanton Sarajevo, za Općinu Stari Grad. Ovo je nekako kruna ove godine, da otvorimo ovaj moderni Turistički informativni centar u srcu Baščaršije, u srcu Sarajeva. Trebala je neka nova energija da dođe i riješili smo nakon nekoliko godina čekanja i ponosni smo da sumiramo ovu uspješnu turističku 2023. godinu i ulazimo veoma optimistično u 2024. - kazao je Fazlagić u obraćanju.

Istakao je da će za petnaestak dana otvoriti turistički informativni centar i na Aerodromu Sarajevo.

- Poslije toga u planu je Ilidža i Općina Centar. Svi naši turisti i gosti imat će priliku da dobiju potrebne informacije. Ovo je trebalo Sarajevu. Ulazimo optimistično u novu 2024. godinu. Stvorili smo preduvjete za to uspostavljanjem novih aviolinija i otvaranjem novih tržišta - rekao je Fazlagić.

Naglasio je također kako Kanton Sarajevo bilježi veliki broj posjeta turista.

- Krevet više se traži u Sarajevu. Privatni sektor prati razvoj turizma. Prema našim podacima, imamo osam posto soba više u Sarajevu, a deset posto više kreveta. Znam da smo se sada izjednačili sa rekordnom 2019. godinom. Sarajevo je ušlo među šest destinacija, prema procjenama i predviđanjima Svjetske turističke organizacije - kazao je Fazlagić.

Pozvao je građane i turiste na doček Nove godine u nedjelju ispred Vječne vatre.

Načelnik Čengić izjavio je da su za nekoliko dana postigli dogovor i nakon toga je otvoren Turistički informativni centar.

- Nama je cilj da ovdje imamo sve informacije koje su potrebne stranim i domaćim turistima. Zahvaljujem direktoru Turističke zajednice što je uspio prije novogodišnjih praznika otvoriti ovaj centar jer nama najviše treba upravo ove sedmice kada očekujemo značajan priliv turista za novogodišnje praznike. Vidjeli ste da su i kapaciteti naših hotelskih i drugih smještaja na 99 posto popunjenosti i zato je značajno da imamo ovakav Turistički informativni centar - kazao je Čengić.

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani, naveli su iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najviše gostiju stiže iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.