open-navfaktor-logo
search
Davno probijeni rokovi
Na budžetu institucija BiH se još radi, Ministarstvo finansija BiH ne zna ni iznos
Nema naznaka kada će Vijeću ministara Bosne i Hercegovine biti upućen nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu, pa je pitanje još jednog privremenog finansiranja sve izvjesnije.
05.12.2023. u 20:36
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Amidžić: Moj plan je da Vijeće ministara BiH do kraja novembra razmatra budžet za 2024.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, početkom novembra je izjavio da je plan da do kraja novembra Vijeće ministara BiH razmatra budžet, a ako budžet ne dobije podršku Vijeća ministara, institucije BiH će godinu započeti privremenim finansiranjem.

Sudeći po odgovorima iz Ministarstva finansija i trezora BiH, budžet još nije spreman, niti je poznato u kojem bi iznosu trebao biti predložen jer Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije utvrdilo Globalni fiskalni okvir koji je preduvjet za izradu budžeta. Amidžić je najavljivao da će budžet za 2024. biti manji od ovogodišnjeg. 

- U toku su finalne aktivnosti koje Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine provodi na pripremi Nacrta Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu. 

Imajući u vidu da Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine, koje usvaja Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH i kojim se utvrđuje okvir za finansiranje, još nije usvojio navedeni dokument, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine ne raspolaže podacima o okviru za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine za narednu godinu, a time i iznosa budžeta institucija Bosne Hercegovine za narednu godinu - odgovorili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su, po funkciji, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ), premijeri FBiH i RS-a Nermin Nikšić (SDP) i Radovan Višković (SNSD), te državni ministar finansija Srđan Amidžić (SNSD), federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar finansija RS-a Zora Vidović (SNSD).

Ministarstvo finansija i trezora BiH smo pitali i koliko će iznositi osnovica za obračun plaća za iduću godinu. Osnovica je trebala, po zakonu, biti usvojena do 30. juna. Kako je odgovoreno, s obzirom na to da osnovica za 2024. godinu nije usvojena, u primjeni je osnovica utvrđena za ovu godinu, a to je 600 KM. 

Kao i za osnovicu, uveliko su probijeni zakonski rokovi za predlaganje budžeta. 

Prema budžetskom kalendaru, najkasnije do 1. oktobra je Ministarstvo finansija i trezora BiH trebalo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostaviti tekst budžeta institucija za iduću godinu. Potom je Vijeće ministara BiH do 15. oktobra trebalo dostaviti nacrt budžeta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo je do 1. novembra trebalo uputiti prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja ga mora usvojiti do kraja godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.