open-navfaktor-logo
search
Sarajevski proces
Na današnji dan komunisti su uhapsili Aliju Izetbegovića: Islam je za mene sve ono za šta je vrijedno živjeti...
Na današnji dan, prije 40 godina, uhapšen je Alija Izetbegović i još 11 muslimanskih intelektualaca, koji će zatim biti optuženi i suđeni u poznatom "Sarajevskom procesu", prisjeća se Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 
23.03.2023. u 14:43
get url
text

- Komunistički režim je pred svaki napad na vjeru i vjernike organizovao procese u kojima je hapsio i sudio ulemu i muslimanske intelektualce. Pri tome su redovno korištene nevjerovatne teze o ugroženosti režima od šačice vjernika.

U ovom slučaju su to bile tvrdnje napisane u presudi, a koje je prenijela tadašnja štampa, o planu stvaranja "etnički čiste Bosne i Hercegovine sa ciljem formiranja republike organizovane na principima islama, čije granice bi trebalo da se rasprostiru od Afganistana do Slavonskog Broda u Bosni i Hercegovini?!".

Alija Izetbegović je osuđen na 14 godna robije, što je s obzirom na njegovu životu dob, trebalo da bude doživotna kazna.

Ali, neistina i nepravde su kratkog daha, i uvod su u historijske prevrate. Sedam godina nakon izrečene presude Alija Izetbegović je bio predsjednik Predsjedništva socijalističke Bosne i Hercegovine.

Stajao je na čelu snaga koje su zaustavljajući agresiju i etnička čišćenja branile teritorij, ali i multientičku supstancu Bosne i Hercegovine.

U svojoj završnoj riječi na suđenju 1983. godine Alija Izetbegović je kazao: "Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene drugo ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju za sve ono za šta je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.