open-navfaktor-logo
search
Godišnjica obnove
Na današnji dan, prije 19. godina, Stari je izronio za one što ga vole
Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, čija je obnova, zajedno s pripremama, trajala gotovo sedam godina.
23.07.2023. u 09:08
get url
text

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta, koji je tokom rata, 9. novembra 1993. godine, srušio HVO, upriličena je u prisustvu brojnih delegacija, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Naredbu je dao 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a projektant je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, 9. novembra 1993. godine od Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). 

Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim odbrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju "mostari" (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnog kamena "tenelija", a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenačkim upornjacima koji se na nivourijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

S obzirom da su mnogi podaci o njegovoj izgradnji misterija, poput pitanja kako je bila podignuta njegova drvena konstrukcija, kako je kamen transportovan na lokaciju, te kako su drveni potpornji izdržali devetogodišnju izgradnju, on se može smatrati jednim od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

FOTO: Centar za mir i multietničku saradnju

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su turska i talijanska vlada. Jula 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, večeras u 22 sata , Mostarci će obilježiti 19. godišnjicu obnove i ponovne izgradnje Starog mosta.

U prelijepom ambijentu sa upaljenim bakljama, izvest će se počasni skok sa bakljama, čime će se, simbolički, odaslati čestitka i poruka zahvalnosti svima koji su dali doprinos u obnovi ovog remek-djela orijentalne arhitekture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.