open-navfaktor-logo
search
19. mart 1996.
Na današnji dan prije 25 godina završena reintegracija: Hej Grbavice, rano ljuta...
Na današnji dan 1996. godine reintegrisano je jedno od najvećih sarajevskih naselja Grbavica koja je po okupacijom agresora bile pune četiri godine.
19.03.2021. u 08:04
get url
text
Grbavica
Grbavica

Povratkom na Grbavicu 19. marta 1996. godine, građani su zatekli katastrofalno stanje. Četiri godine niko s Grbavice nije odvozio smeće kojim je naselje bilo pretrpano, a Jevrejsko groblje skoro je u potpunosti uništeno. Prilikom povlačenja agresora počupane su sve vodovodne instalacije u stanovima. Devastirane su zgrade, a dosta njih i zapaljeno. Kada su stanovnici ušli na Grbavicu, plakali su od sreće, ali i zbog uništenog naselja.

{$galerijaFotografija}

Uništen je jedan od simbola Sarajeva, stadion Grbavica, a ulice su bile neprepoznatljive. 

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su najstrašniji zločini tokom opsade Sarajeva. Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad nesrpskim stanovništvom.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je Batko također ubio.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, završen je transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Isti dan reintegrirani su i dijelovi sarajevske Općine Centar, Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića, koji su bili okupirani tokom agresije 1992-1995. godine.

Grbavica-ratna1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.