open-navfaktor-logo
search
Simbol države
Na današnji dan usvojena je himna BiH, ima i tekst, ali nema političke volje
Zakon o himni Bosne i Hercegovine donio je svojom uredbom Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 25. juna 1999. godine. 
10.02.2020. u 07:34
get url
text

Himna BiH je prvi put službeno izvedena na 7. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15. jula 1999. i na 6. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 19. jula 1999. godine.

Zakon o državnoj himni BiH sa muzičkim dijelom "Intermezzo", autora Dušana Šestića iz Banje Luke, usvojen je na sjednici Zastupničkog doma na današnji dan 1999. godine, a potom i na sjednici Doma naroda 23. maja 2001.

Tako je himna Republike Bosne i Hercegovine "Jedna si jedina" prestala biti službenom himnom države, ali nikad nije prestala biti himnom većine njenih građana. Ona se i danas može čuti na sportskim terenima, ali i na brojnim manifestacijama. Dino Dervišhalidović Merlin napisao je njen tekst, na instrumentalu narodne pjesme "S one strane Plive", a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine.

Bosna i Hercegovina do danas nije dobila tekst himne, iako je bilo pokušaja. Naprosto u Parlamentu BiH nije bilo političke volje. 

Rješenje se naziralo 2009. godine kada je Komisija za izbor teksta bh. himne u kojoj su, osim političara, bila i književnici te muzički pedagog. Tada je jednoglasno usvojeno djelo dvojice autora, Benjamina Isovića i Dušana Šestića. Međutim, sve je stalo. 

Konkurs za izbor teksta himne raspisan je godinu ranije. Na adresu Ministarstvu pravde BiH stiglo je ukupno 339 prijedloga. Prijedlozi su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne BiH, bio je da se sa izabranim stihovima mogu identificirati svi građani Bosne i Hercegovine.

Ukoliko tekst himne bude usvojen, saopćeno je tada, autori će podijeliti nagradu od 30.000 KM.

Na press konferenciji u februaru 2009. godine koja je organizirana povodom predstavljanja predloženog teksta, himnu je otpjevala Dragica Panić Kašanski, etnomuzikolog, što je bila i prva izvedba predloženog teksta državne himne.

-Nijedna himna na svijetu nije toliko veliko umjetničko djelo. To su obične neke svečarske pjesme. Ima i onih gdje se spominju ratovi, krv… Ova naša je govorila o Bosni, o njenim rijekama koje ujedinjuju ljude i narode i kao takva je prihvaćena od svih - objašnjavao je ranije u izjavam za medije književnik Mile Stojić, član Komisije za izbor teksta himne BiH 2008.-2009.

Predsjednik Komisije za izbor teksta himne BiH 2008.-2009 bio je Hilmo Neimarlija. Prema njegovim ranijim izjavama, ta komisija bila je dovoljno kompetentna da dođe do rješenja koje ima svoju trajnu vrijednost i nije potrebno niti praviti nove komisije, niti otvarati nove konkurse za tekst himne - već imamo jedan tekst koji je usvojen.

Predloženi tekst himne Bosne i Hercegovine glasi:

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.