open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Na defileu povodom "dana RS-a" i ove godine ozloglašeni proruski bajkeri "Noćni vukovi"
Članovi proruske organizacije "Noćni vukovi" učestvovali su na današnjem defileu povodom obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu.
09.01.2023. u 16:03
get url
text

Noćni vukovi bili su i prošle godine u Banjoj Luci, kao i godinu ranije, a bili su prisutni i u Crnoj Gori tokom dešavanja na Cetinju kada je uz dosta drame ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) ranije je otkrila spregu Noćnih vukova i funkcionera RS-a.

Odnosi Vukova i članova političkih partija se protežu do privatnih i poslovnih interesa, dok se važni centri ove organizacije nalaze u Brčkom i Bosanskom Šamcu, pokazalo je ranije istraživanje BIRN-a BiH.

VEZANI TEKST - Putinov opasni plan za Balkan: Kako se realizuje ruska "meka moć" u Crnoj Gori, na meti i BiH

Ideja o osnivanju ogranka Noćnih vukova u RS-u pojavila se nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu 2011. godine, kada je na stadionu Crvene zvezde bio okružen pripadnicima ovog kluba, koji u svijetu broji nekoliko hiljada članova.

Noćni vukovi se smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj utjecaj, a predsjedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanadu, ali i u Bosnu i Hercegovinu.

Pažnju bh. javnosti Noćni vukovi su privukli u martu 2018. godine, kada su dio svoje turneje željeli imati i u BiH, ali je stigao samo dio njih jer je jednom dijelu članstva zabranjen ulazak na bh. teritoriju. Tada je New York Times pisao kako je turneju pomogla ruska vlast grantom u iznosu 41.000 dolara.

Tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je rekao da su Noćne vukove angažovale vlasti RS-a "kako bi uoči oktobarskih izbora propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima". On je dodao kako ovo nije tipičan motociklistički klub jer "nosi snažne političke poruke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.