open-navfaktor-logo
search
Zastupnici izglasali
Na dnevnom redu Zastupničkog doma FBiH i informacija o Schmidtovim mjerama, očekuju njegovo obraćanje
Informacija o aktivnostima OHR-a u vezi s izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i nametanjem Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine, glasovima zastupnika naknadno je uvrštena u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
26.07.2022. u 11:47
get url
text

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović je kazao kako će OHR, odnosno, visoki predstavnik Christian Schmidt imati najvjerovatnije vremena do sutra da podnese sveobuhvatnu informaciju o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH Zastupničkom domu FBiH. 

- Intencija je da se traži informacija od OHR-a, a tačka bi bila tretirana u toku sutrašnje sjednice - rekao je Zaimović. 

Predlagač informacije je Klub zastupnika SDA. 

Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Ustava FBiH, u režiji Christiana Schmidta, poput najava amandmana na Ustav Federacije BiH u vezi s uvođenjem cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se stvar riješila dijalogom u institucijama BiH, i to poslije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.