open-navfaktor-logo
search
Čelnik HNS-a
Na Dodikovo zadovoljstvo: Čović sada traži i legitimno predstavljanje u sudskim institucijama
Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), čiji je predsjednik Dragan Čović, još jednom ističe kako je u potpunosti opredijeljen za poštivanje svih temeljnih ustavnih načela i očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, mada se u praksi dešava drugačije.   
01.07.2023. u 20:56
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Ko to može mene smijeniti; Čović: Zalažem se za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

U saopćenju koje je izdao HNS istaknuto je kako će "oni predvodnici euroatlantskoga puta BiH i raditi na neophodnim reformama u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana.

- Hitno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije ne može se odgađati zbog partikularnih interesa pojedinih predstavnika konstitutivnih naroda i političkih stranaka.

HNS pozdravlja napore koje ulaže međunarodna zajednica, u dijalogu s domaćim akterima, na stabiliziranju unutrašnjih odnosa u BiH i njenom napretku. Pozivamo na nastavak dijaloga koalicije na nivou BiH kako bi se donijele hitne odluke kojima će se osigurati ravnopravnost i legitimna predstavljenost svih konstitutivnih naroda u svim zakonodavnim, izvršnim i sudskim institucijama BiH - naglašeno je u saopćenju čime je Čović potvrdio kako famozno "legitmno predstavljanje" sada želi i u bh. sudstvu, počevši od Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Čović se nakon sastanka u petak u Konjicu još jednom svrstao na stranu Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

- Zalažem se za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Moramo prepoznati sve što nas danas opterećuje, sastanak je bio više nego koristan. Što se mene tiče, ostvareno je ono zbog čega sam došao. Bez razgovora nema rješenja, naše partnerstvo nije još dovoljno jako da može odgovoriti na sve izazove - kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.