open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Na Domu naroda 19. oktobra potvrđivanje kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH, ko će biti četvrti?
Potvrđivanje Odluke predsjednika Federacije BiH o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH naći će se na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 19. oktobar.
17.10.2022. u 20:08
get url
text

Na sjednici će delegati, prema riječima Jasmina Duvnjaka, predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, izjašnjavati se i o imenovanju nedostajućeg sudije.

"Dubravko Čampara se izjašnjava kao Ostali" 

- Predsjednik FBiH Marinko Čavara je poslao imena troje sudija Mirko Miličević (Hrvat), Branimir Orašanin (Srbin) i Ajša Softić (Bošnjakinja). Prva tačka je potvrđivanje ova tri kandidata. Ali ima još jedan, nedostajući sudija. E on će se birati, ne znamo ni mi sa koje liste jer imamo dvije liste.

To su Lista uspješnih iz 2019. i Lista uspješnih 2021. godine. Ono što ja znam i što ćemo insistirati kao predsjednik Kluba Bošnjaka, i kao SDA, da taj nedostajući bude iz reda Bošnjaka, referentan, stručnjak, koji je prošao tu proceduru - kazao nam je Duvnjak.

Prokomentirao je mogućnost da nedostajući bude Dubravko Čampara.

- Ali on je iz reda ostalih. Nije problem ni on, ali se izjasnio kao ostali, ali mi u Ustavnom sudu FBiH imamo već jednog ostalog. Onda bi se narušio balans u Ustavnom sudu FBiH i imali bismo tri Hrvata, dva Srbina, dva Bošnjaka i dva Ostala. Do sada su bila tri Bošnjaka, tri Hrvata, dva Srbina i jedan Ostali - kazao nam je Duvnjak.

Delegat Irfan Čengić (SDP) je prokomentirao dnevni red.

"Predsjedavajući ignorisao nametnuti Ustav" 

- Predsjedavajući Doma naroda FBiH sazvao sjednicu, ignorisao nametnuti Ustav od OHR-a u BiH i nije stavio na dnevni red zakon kojim se povećavaju invalidnine, iako je taj zakon usvojen u Zastupničkom domu prije 81 dan - napisao je Čengić na Twitteru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.