open-navfaktor-logo
search
Nakon rasprave
Na Domu naroda FBiH usvojen rebalans budžeta FBiH "težak" 6,9 milijardi KM
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je rebalans budžeta Federacije BiH u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na izvorni budžet.
31.10.2023. u 14:39
get url
text

Federalni ministar finansija Toni Kraljević je ponovio kako su osnovni razlozi rebalansiranja budžeta FBiH amandmanizacija kod usvajanja izvornog budžeta FBiH, kada su napravljene mnoge tehničke greške a čime su bila "zarobljena" sredstva za mnoge projekte među kojima je i kupovina udžbenika za osnovce.

Vraćeno 14 miliona KM Željeznicama FBiH 

Dodao je kako je rebalans neophodan za isplatu decembarskih penzija, neratnih invalidnina za 10, 11. i 12. mjesec.

Rebalansom budžeta FBiH Fondu solidarnosti FBiH je izdvojeno 10 miliona KM.

Usvajanju budžeta prethodila je rasprava.

VEZANI TEKST - Delegati o rebalansu budžeta: Ko se sveti Krajini, kanadera ćemo se sjetiti kada bude Hercegovina gorjela

Zamjerke su dolazile od delegata iz Cazina i Zenice jer je ovim gradovima rebalansom ukinuta ili drastično smanjena stavka za gradnju bazena.

Za riječ se javio i Vibor Handžić (Naša stranka).

- U Ministarstvu prometa i komunikacija imali smo vraćanje 14 miliona KM Željeznicama, greška je bila napravljena kod usvajanja budžeta amandmanizacijom. Sada smo to vratili. Itekako podržavam 2,6 miliona KM za unapređenje avioprometa. Aerodromu Bihać ostavili smo stavku od 19 mliona KM, ovaj put napokon imamo imamo utrošenih tri miliona KM. Pozdravljam dva miliona za Park Una, za infrastrukturu, vidimo da Krajina baš nije zapostavljena - kazo je Handžić.

Muamer Zukić (SDA), predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda, kazao je da je na Klubu problematizirano zašto su neke stavka u budžetu povećane, a zašto su neke smanjene, a tiče se gradnje bazena...

Delegat Haris Zahiragić (SDA) je kritikovao nova zapošljavanja u Vladi Federacije BiH za što su potrebna veća izdvajanja iz budžeta.

Grubo i bezobrazno smanjenje novca za bazen u Cazinu 

- Imamo 30-ak novih uposlenika na budžetu FBiH i to petero u Federalanom ministarstvu unutrašnjih poslova kod ministra Rame Isaka. Smanjenje novca za gradnju bazena u Cazinu je grubo i bezobrazno. Evidentno je da kada je NES bio dio većine, gradanja bazena je bila racionalna, a kada Nermin Ogrešević nije želio da bude dio nametnute, izdajničke Vlade FBiH, više nije. Ne treba Cazin biti kažnjen jer njihovi prvaci nisu htjeli prihvatiti suspenziju Ustava FBiH. Ovo je osvetnička vlada - kazao je Zahiragić i dodao: 

- Oni koji su preuzeli odgovornost vođenja Vlade moraju znati poredati prioritete. Moraju znati realizirati socijalne programe. Budžet je oko sedam milijardi, a najveća stavka je 150 miliona KM povećanja doprinosa. Povećali su se radi rasta plaća, inflacije i straha poslodavaca da će izgubiti radnu snagu i taj novac pripada penzionerima. On ne pripada udruženjima iz resora federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića. Tih 150 miliona KM su obojena sredstva. Očito da posebno kadrovi NiP-a vole ta udruženja.

Nakon rasprave rebalans budžeta FBiH za 2023. godinu je usvojen, a za koji je glasala parlamentarna većina, za je glasalo 46 delegata, 12 je bilo protiv i 10 suzdržanih.

Vlada Federacije BiH prethodno je odbacila sve uložene amandmane. 

Potom je data saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, izmjene i dopune Finanasijskog plana federalnog Fonda solidarnosti za 2023. godinu i Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.