open-navfaktor-logo
search
Simbol odbrane
Na Golom Brdu u Sarajevu počela izgradnja spomenika Krila slobode
Na Golom Brdu, jednom od najviših uzvišenja u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje su agresori od 1992-1995. godine, vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, počela je izgradnja spomen-obilježja Krila slobode, simbola odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine.
26.02.2024. u 18:55
get url
text

{$galerijaFotografija}

Već se naziru konture spomenika što je zabilježio naš fotoreporter. Radi se o jednom velikom monumentu raspona 25 metara i 16 metara visine. Ovo je zaista veliki arhitektonski složen objekat, djelo profesora Emira Salihovića. Kamen temeljac položen je u septembru 2022. godine. Vrijednost ugovorenih radova je oko 460.000 maraka.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze.

Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, platou na kojem se od 2016. godine održava manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

U sklopu Memorijalnog kompleksa Žuč planirana je i izgradnja još jednog objekta u kojem će se nalaziti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje i prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području, te drugi prateći sadržaji, kazali su nam u Općini Novi Grad.

IMG_20240226_141522.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.